Коремната болка е неприятно субективно усещане, причнено от дразнене на рецепторите за болка и може да произхожда от всички органи, намиращи се в коремната кухина. Най-крайната част на хранопровода, стомаха, тънкото и дебелото черво, апендикса, черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, слезката и бъбреците. В някои случаи болките в корема се дължат на процеси в гръдни или тазовите органи. Коремната болка може да бъде коликообразна или постоянна. Също така нейният характер може да бъде на остра, режеща или тъпа постоянна болка. Също така болката може да бъде остро настъпваща или рецидивираща.
 
Според механизма си на възникване тя бива от произход на вътрешните органи, дължащо се на рязтягане или прегъване на кухите органи. Болката не е добре локализирана и се съпровожда от реакции на вегетативната нервна система. Болните са двигателно неспокойни и притискането на корема облекчава болката.
 
Соматичната причина за болката може да се дължи на разтягане на паренхимните органи или париеталния перитонеум. Болката е добре локализирана, съчетава се с мускулна защита и повишена болкова чувствителност при допир. Движенията и опитите за мануално изследване на корема засилват болката и болните пациенти са принудени да лежат неподвижно. Отразяването на болката се дължи на патологични процеси извън коремните органи. При нея липсва коремен дефанс и повишена болкова чувствителност при допир. Този тип болка се съчетава със заболявания на белия дроб, плеврата, сърцето, бъбреците и други.
 
Заболявания на коремните органи у новородени е с 50% честота е израз на адаптация на стомашно-чревния тракт, особено при внасяне на чуждородна бактерия. Започват към третата седмица, като постепенно стихват и изчезват най-късно към третия месец. Характерът им е целодневен, но си засилват нощем. В епизодите без болка състоянието на детето е добро, апетитът е запазен, дефекацията също. Болката се успокоява при взимане на ръце, при преминаване на чист въздух, при поставяне на бебето по корем и други.
 
При гастрит болката е периодична, като към общата клинична картина се добавят гадене и повръщане. При гастрит болката се провокира при прием на по-груба целулозна храна и пикантни храни. При гастрит и язвена болест водещата причина за развитие е инфекцията с хеликобактер пилори. При язвена болест болката е с рецидивиращ характер с локализация в горния коремен етаж, включително данни за горен диспептичен синдром. Пристъпите обикновено започват най-често нощем и обикновено болката се успокоява след прием на храна. Болката обикновено е силна и общото състояние драстично се влошава, но много рядко може да бъде провокатор за поява на плач. В детската възраст усложненията на язвена болест като перфорация и кръвоизлив са много редки.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Според специалистите по детски болести и детско здраве, апендицитът е особено често състояние в детската възраст. Той е най-честата причина за развитие на остър хирургичен корем при деца. Клинична картина се дебютира с остра коремна болка, симптоми на горен диспептичен синдром с гадене и повръщане, включително висока телесна температура. Болката при апендицит е начален и основен симптом. Отначало е около пъпа, върти се и достига до долна дясна зона на корема. При обективното изследване чрез палпация се разбира, че коремът има изразена мускулна защита и данни за перитонеално дразнене. Чревната перисталтика е нормална, но може да има запек или диария, тоест изразен долен диспептичен синдром.
 
От лабораторията се появяват данни за левкоцитоза с олевяване. Диференциалната диагноза на триадата от симптоми коремна болка с повръщане и повишена телесна температура най-често се провокират от тежка уроинфекция, десностранна пневмония или диафрагмален плеврит. Също така клиничната картина може да говори мезентериален лимфаденит и Мекелов дивертикулит. За целта се провеждат допълнителни образни изследвания, изследване на урина и ехография на коремните органи.