Почти всеки родител с малко дете в един или друг момент се е сблъсквал или поне е чувал диагнозата: болест ръка-крак-уста. Става въпрос за вирусно инфекциозно заболяване, което се среща най-често сред децата на възраст до 10 години, особено тези, които посещават детско заведение – ясла, градина. Заболяването обаче може да засегне и възрастните. 


Тъй като то е силно заразно и инфекцията се предава много лесно от дете на дете особено в затворените колективи, ранното разпознаване и лечение е изключително важно за предотвратяването на епидемични „взривове“.

 


Кои са основните характеристики на болестта ръка-крак-уста?

Заболяването се причинява от вируси от групата на Ентеровирусите. Инфекцията може да възникне целогодишно и се предава лесно при директен контакт между болно и здраво дете. Вирусите се отделят в околната среда при кашлица, кихане, говорене, с изпражненията, както и посредством секрета от мехурчетата на обрива. 


Инкубационният период е от 3 до 10 дни – това е моментът, в които вирусите усилено се размножават в организма и съответно детето е силно заразно. След разгръщането на клиничната картина болното дете продължава да отделя вируси в околната среда, а дори и няколко седмици след преболедуване вирусният причинител може да се изолира от изпражненията на детето.

 

Затова е особено важно спазването на много добра лична хигиена – редовно миене на ръцете, особено преди храна и след използване на тоалетната, както и извършване на щателна дезинфекция на санитарните помещения в детските ясли и градини. Именно в затворените детски колективи най-често се наблюдава „избухването“ на епидемии. 


Ранното разпознаване на симптомите има ключово значение за ограничаване разпространението на инфекцията сред здравите деца.

 

След инкубационния период постепенно се появяват грипоподобни симптоми – повишена температура, болки в ставите и мускулите, отпадналост, безапетитие. Скоро след това започват да се появяват типичните за заболяването симптоми, а именно обривните единици

 

Обривът. Първоначално в устната кухина, по езика и венците се появяват червеникави точки и мехурчета. Техният брой бързо се увеличава и те стават болезнени, поради което детето често отказва да се храни

 

Почти по същото време започва и обрив по дланите и стъпалата. Първоначално това са червеникави петънца, които впоследствие прерастват в мехурчета, изпълнени с бистра течност. Именно в тях се съдържат вирусните причинители, които при руптура (пукане) на мехурчето попадат в околната среда. 

 

Освен типичните за обрива места, могат да бъдат засегнати и други части на тялото – наприемр обрив може да се наблюдава по седалището, в областта на лактите, колената, гениталиите. 


След 7 до 10 дена обривът постепенно претърпява обратно развитие, мехурчетата започват да заздравяват и общото състояние на детето се подобрява.

 

По правило заболяването протича без развитие на усложнения и се самоограничава. В много редки случаи е възможно по-затегнато протичане със засягане на нервната система. Въпреки доброкачествения ход на болестта се препоръчва след диагностицирането детето да остане в дома, за да се ограничат контактите със здрави деца и съответно да се предотврати разпространението на инфекцията.

 

Какво е лечението? 

Болестта ръка-крак-уста се причинява от вируси, така че антибиотиците в случая не помагат и употребата им не се препоръчва (когато липсват данни за бактериална суперинфекция). Лечението е симптоматично, като важат общите правила, както при повечето вирусни инфекции – почивка, прием на достатъчно течности, подходяща храна, даване на антипиретици при нужда и други.
   
Ако детето се оплаква от болки при хранене, могат да се използват различни локални средства, които действат обезболяващо.