Болестта ръка-крак-уста представлява често срещана вирусна инфекция, която се придизвиква от Коксаки вирус. Той принадлежи към групата на Ентеровирусите и се предава от човек на човек.
 
Вирусите се размножават в храносмилателната система на човек, като се отделят в околната среда с изпражненията. Това прави фекално-оралният механизъм основен при предаването на инфекцията. Заболяването се проявява най-често във възрастта между 1 и 4 години, като се среща предимно в затворени колективи – ясли, градини, предучилищни, където контактът между децата е много по-близък. Инфекцията продължава около 3-5 дни.
 
Малки епидемии могат да се наблюдават през лятото и ранната есен, но заболяването се среща целогодишно. 
 

1. Какви са симптомите?

Болестта ръка-крак-уста се проявява обикновено с болезнени мехурчета в устната кухина – по езика, бузите, твърдото небце, венците. Те са червени на цвят, изпълнени с бистра течност. Когато мехурчетата се пукнат, след тях остават малки ранички, които са силно болезнени. По дланите и ходилата се развива макуло-папулозен обрив, като могат да се наблюдават и везикули (мехурчета, изпълнени с течност).
 
Рядко обривът може да се разпространи и по други части на тялото, като например по седалището и краката. При други деца заболяването се изразява единствено с афтозни изменения в устната кухина без обриви по тялото.
 
Понякога за родителите е трудно да определят дали при детето става въпрос за болестта ръка-крак-уста, особено ако то е много малко и заболяването протича само с афтозни изменения в устата. Малките деца не могат да кажат, че ги боли гърлото, затова те реагират с отказ от храна. Намалява и приемът на течности. Срещат се още:
  • Температура, болки в мускулите и други грипоподобни симптоми;
  • Децата стават раздразнителни или летаргични и спят повече;
  • Започват да отделят повече слюнка, която изтича през устата;
  • Предпочитат да пият по-студени напитки.

Какво е лечението?

Ако детето е много раздразнително или отказва да се храни и приема течности, е необходимо да се свържете с Вашия лекуващ лекар. Тъй като за заболяването няма специфично лечение и то преминава за няколко дни, е необходимо да осигурите комфорт на детето през този период.
 
За облекчаване на болковата симптоматика и понижаване на температурата може да дадете на детето парацетамол или ибупрофен. Употребата на аспирин не се препоръчва при деца, поради повишения риск от развитие на синдром на Рей.
 
На фармацевтичния пазар съществуват различни форми за локално приложение, съдържащи анестетик. Те могат да се използват за облекчаване на болковата симптоматика в устата. Студените напитки и храни (като сладолед, ледена близалка) могат да обекчат болката и често се приемат много добре от децата.
 
При децата с обриви по дланите и ходилата засегнатите участъци трябва да се държат чисти и сухи, непокрити от дрехи.
 
Необходимо е детето да приема достатъчно количество течности, за да не се допусне дехидратация. Признаците за дехидратация включват сухи лигавици, обложен език, намалено количество на урината, хлътнали очни ябълки. Ако те се появят, е необходимо да посетите лекуващия лекар на детето. 
 
NEWS_MORE_BOX
 

Какви са усложненията?


Инфекцията продължава от няколко дни до една седмица и обикновено децата се възтановяват напълно. Изключително рядко могат да се наблюдават усложнения като менингит или енцефалит.
 

Можем ли да се предпазим?

Не съществува ваксина за заболяването. Инфекцията ръка-крак-уста е силно контагиозна и се разпространява лесно чрез слюнка, фецес, носен секрет, ранев секрет от спуканите мехурчета. Заболелите деца трябва да останат изолирани вкъщи и да не посещават детско заведение до момента в който температурата трайно се понижи и няма отворени ранични по кожата или в устната кухина. Дори след пълното възстановяване, децата могат да отделят вируса с изпражненията още няколко седмици.
 
Честото миене на ръцете е най-добрата защита. Общите играчки в детските заведения трябва редовно да се дезинфекцират, защото вирусите могат да се задържат върху предметите за няколко дни.