През лятото и есента сред децата, особено посещаващите детски градини, зачестяват случаите на болестта ръка – крак – уста (hand – foot – mouth disease HFMD). Най-вече за колективите в детските градини са типични малките епидемични „взривове“. 


Могат да бъдат засегнати всички възрастови групи, като заболяването е често срещано сред децата, особено до 10-годишна възраст, като пикът е от 1 до 4 години. Причинителят на болестта са основно Coxackievirus А type 16 (CVA16), като в някои случаи е установено и участието на други щамове (А5, А7, А9, В2 и В5), както и ентеровирус 71, който е свързан с неврологични усложнения.

1. Какво е протичането?


Заразяването става при контакт с болен човек, вирусите се разпространяват чрез:

 • Слюнка;
 • Носни секрети;
 • Течността от образувалите се мехурчета;
 • Изпражненията;
 • Респираторни секрети при кихане и кашляне.

Следва инкубационен период около 1 седмица (3 до 6 дни), след което започва появата на симптомите. Обичайно децата са отпаднали и може да се наблюдавата следните симптоми:

 1. Повишена температура с втрисане;
 2. Зачервено гърло;
 3. Поява на обрив в устната кухина: болезнени, везикули върху еритемна основа по езика, венеца и букалната лигавица;
 4. Поява на еритемен, сърбящ обрив по дланите на ръцете, краката като е възможно да засегне и аногениталната област и седалището. На места се образуват везикули;
 5. Децата са неспокойни, с лош апетит;

Обичайно заболяването започва с повишаване на температурата и поява на общо неразположение. Първите няколко дни се засяга устна кухина, с появата на зачервено гърло и везикуларни лезии, в резултат на което храненето е болезнено и затруднено. Около два- три дни след началото на температурата се установява и обривът.

2. Възможни усложнения

Заболяването има по принцип благоприятен ход и самоограничаващ се характер.

 • При леко до средно тежко протичане, сред основните проблеми, за които трябва да се следи, е рискът от дехидратация. Влошеното хранене и отказът от храна и течности бързо води до обезводняване, особено при децата от 1 до 4 години.
 • Повишената телесна температура е свързана с опасност от възникване на фебрилни гърчове при децата с генетична предразположеност. Ако в семейството има роднини с история за фебрилен гърч, следва да се вземат съответните своевременни мерки.
 • В редки случаи може да се наблюдават по-сериозни усложнения като асептичен менингит, в резултат от COV и разнообразно неврологично засягане при ентеровирус 71.

3. Какво е лечението?

 • Не се налага специфично лечение. Важно е да се поддържа адекватен водно-електорилтен баланс, с прием на достатъчно течности и щадящо хранене. Може да се предлагат готови рехидратиращи разтвори и течно-кашави храни с нормална температура.
 • Температурата се овладява с физикални методи – студени компреси под мишниците и между крачетата и температуропонижаващи в дозировка спрямо възрастта и теглото.
 • Лезиите в устна кухина може да се обработват в зависимост от възрастта на детето с локални средства по преценка на лекуващия лекар.
 • С появата на обрива обичайно температурата се нормализира. Грижата за кожата изисква спазване на нормална хигиена, измиване с вода и щадящи сапуни. Използване на лични кърпи и хигиенни средства с оглед предотвратяване на разпространението. 

4. Най-важно е спазването на противоепидемични мерки

HFMD е особено заразна. За предотратяване на разпространението, на първо място, е от значение изолирането на заболелите деца от колектива и спазването на съответните снитарно-хигиенни мерки.
Дезинфекция на помещенията и предметите, с които е било в контакт детето (играчки, плотове, повърхности, подове).
Изолиране на контактните деца и възрастни.
 

Референции:

1. Hand-Foot-and-Mouth Disease (HFMD) Treatment & Management, Jun 07, 2022 Author: Robert A Schwartz, MD, MPH; Chief Editor: Michael Stuart Bronze;

2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;