Болестта на котешкото одраскване или фелиноза настъпва при одраскване или ухапване от котка, както и при попадане на слюнка върху наранена кожна повърхност. Бактериалният причинител, Bartonella henselae, се изолира от слюнката на котките, като не предизвиква заболяване у тях. Той се пренася посредством бълхите от едно животно на друго.

 

Какви са симптомите?


Първият признак на инфекцията е появата на мехурче или подутина, което се появява няколко дни след ухапването. Това е входната врата, от където бактериите навлизат в организма. Най-често се откриват по ръцете, дланите, скалпа, главата и обикновено не са болезнени.

 

Няколко седмици след ухапването се подуват околните лимфни възли. Те най-често се откриват под мишницата, по врата, в ингвиналната област. Размерите им варират от 1 до 3 см, като околната тъкан около тях е оточна. Кожата над възпалените лимфни възли е по-топла и зачервена. При повечето деца подутите лимфни възли са основният симптом на заболяването.

 

Могат да бъдат налице още някои общи симптоми, като повишена температура, гадене, намален апетит, главоболие, обрив, зачервено гърло, отпадналост. В следващите 2-4 месеца постепенно подутите лимфни възли претърпяват обратно развитие.

 

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

Лекарят диагностицира заболяването по анамнезата за котешко одраскване и клиничния преглед на детето. В някои случаи е необходимо провеждане на някои лабораторни изследвания, например кръвна картина, фактори на възпаление, микробиологични изследвания.

 

Обикновено не се налага провеждане на специфично лечение. При по-тежко протичане може да се назначи курс с антибиотик.

 

Децата, диагностицирани с болест на котешкото одраскване не трябва да бъдат под карантина. Не е необходим постелен режим и ограничаване на двигателната активност при добро общо състояние на детето. При болка в областта на възпалените лимфни възли може да се даде нестероидно противовъзпалително средство.

 

Заразно ли е?

Болестта на котешкото одраскване не може да се предава от един човек на друг. Бактериите се разпространяват единствено при одраскване или ухапване от инфектирана котка. Друг начин за заразяване е при попадане на слънка на заразена котка върху наранена повърхност на кожата. Има случаи на няколко заразени членове от едно и също семейство. Преболедуването на фелиноза създава имунитет за цял живот.

 

Как да се предпазим?

Не е необходимо да се откажете от домашния си любимец поради риск от заразяване с Bartonella henselaе. Заболяването не е често срещано и обикновено протича леко, рядко води до възникване на усложнения.

 

За да предпазите детето, ограничете контактите му с улични котки. Не позволявайте на детето да показва агресивно отношение към животните. Мийте редовно ръцете му след игра с котката. Ако детето Ви е одраскано от котка, почистете внимателно засегната област и третирайте с подходящ кожен дезинфектант.

 

Пазете животното и дома си от паразити, каквито са бълхите, разпространяващи заболяването.

NEWS_MORE_BOX

 

Кога да потърсите лекарска помощ?

Задължително се консултирайте с лекуващия лекар на детето, ако забележите подути и възпалени лимфни възли. При ухапване или одраскване от животно винаги се консултирайте с лекар, особено ако:

  • Раната не показва признаци на заздравяване;
  • Зачервяването и отокът около раната се разпространяват;
  • Детето повиши температура някоко дни след инцидента.

 

Не забравяйте, че при ухапване или одраскване от улично животно може да се развие много по-сериозно заболяване от фелиноза. Предпазвайте детето от такива инциденти и се консултирайте навреме с лекар, ако това се случи. Така ще се предотвратят по-сериозни усложнения.