Болестта на Бехчет при децата представлява автоимунно заболяване, което може да засегне кръвоносните съдове от всеки тип и големина – както артериалните, така и венозните. Заболяването се характеризира с рецидивиращи язви в устната кухина, увеит, обриви. Клиничният спектър обаче може да е много по-широк.

 

Болестта на Бехчет засяга 5-7 на 100 000 души, като най-често се среща сред популациите, обитаващи т.нар. „път на коприната”. В детска възраст заболяването се проявява по-рядко, най-често във възрастовия диапазон 8 до 12 години. Момчетата и момичетата са еднакво засегнати. В около 20% от случаите се открива и фамилност. При новородени от майки с болест на Бехчет също могат да са налице някои от симптомите.


 

Причината за заболяването все още не е напълно изяснена. Предполага се, че инфекциозен причинител може да доведе до отключване на болестта. Стрептококи, херпес симплекс вирус и парвовирус B19 са обсъждани като възможни провокиращи агенти. Проучвани са и различни гени, които се асоциират с отключване на заболяването.

 

Какви са симптомите?

 

Болестта на Бехчет протича с обостряния и ремисии, като клиничната картина може да е различна в отделните случаи. Най-често заболяването манифестира с ранички в устната кухина с размери 2-10 мм. Те често рецидивират, могат да бъдат единични или множество и обикновено са много болезнени. Раничките преминават в рамките на 3-10 дни без да се предприема лечение и без да оставят белези.

 

За разлика от тях, гениталните язви оздравяват с оставяне на белези. Те се описват при над 60% от децата, обикновено след пубертета. Появяват се по лабиите, скротума, пениса, перианалната област.

 

Друг признак на заболяването е двустранното очно засягане. То се наблюдава в 30-60% от случаите. Основните симптоми на предния увеит са: замъглено зрение, зачервяване, болка в очите или около тях, фотофобия. По-често се среща при момчетата. Усложненията могат да включват: слепота, глаукома, катаракта. По-рядко се наблюдава ретробулбарен (оптичен) неврит като проява на болест на Бехчет.

 

Кожното засягане е разнообразно и може да включва: еритема нодозум; папуло-пусутлозни лезии, наподобяващи акне; фоликулит; пурпура; язви.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Васкулитът при болестта на Бехчет може да засегне както венозните, така и артериалните кръвоносни съдове. Възможно е формирането на тромбози и/или аневризми, както и стенози на артериалните съдове. При деца най-честата проява е дълбоката венозна тромбоза на долните крайници. Най-опасно е формирането на аневризми на белодробните вени. То е свързано и с най-голям риск от летален изход.

 

Централната нервна система се засяга с развитие на менингоенцефалит, енцефаломиелит, псевдотумор церебри, тромбози на синусите, психични разстройства и други.

 

Гастроинтестиналният тракт също не е пощаден. Оплакванията могат да включват: коремни болки, диария, язви, които засягат най-често илеоцекалната област. Понякога оплакванията трудно се различават от хроничните възпалителни заболявания на храносмилателната система. В 50% от децата се наблюдава и ставно засягане под формата на артрит или артралгия.

 

Какво е лечението?

 

Терапията е комплексна и зависи от клиничната картина. Азатиоприн се използва при очно засягане. Оралните и генитални язви се лекуват с локални препарати. При пациенти с по-лека клинична картина се препоръчва терапия с колхицин. Той повлиява оралните и генитални язви, кожните лезии и потиска активността на заболяването.

 

Смъртността в детска възраст е ниска, с изключение на случаите, в които се е образувала аневризма на белодробна артерия. Въпреки това болестта на Бехчет има хронично-рецидивиращ ход, така че ранната диагноза и лечение са от ключово значение за хода на заболяването.