Зимата е сезонът, в който децата най-много боледуват от респираторни инфекции. Често те се будят с пристъп на кашлица или внезапно повишават температура. Паднат ли листата, хремата и кашлянето ни се струват безкрайни, а повишената температура често съпътства тези симптоми. В дните, когато децата са болни, безценни помощници у дома са два уреда, с които аз като родител на малко дете, не се разделям – термометърът и инхалаторът.

 

Какво е висока температура и защо ни плаши толкова много?


Повишената температура е кратковременна и универсална защитна реакция на организма, която спира или забавя развитието на болестотворните микроорганизми. Телесната температура е повишена, когато е повече от 37,0 оС*, измерена под мишницата и на челото или повече от 37,5 оС, измерена ректално, в ухото или в устата на детето.


Възможностите за термометри са много, но много важно условие остава измерването да бъде точно, а когато децата са малки да става бързо и да не е травмиращо за тях. Аз се доверих на безконтактен такъв, който измерва температурата на детето бързо и дори превръща процеса в забавно занимание. Безконтактен термометър Quiko ERA - с него измерването е лесно. Удобен е – мога да го използвам за измерване температурата на стаята, дори на течности, с което не се налага да имам няколко термометъра в къщи.

 

Ето още един факт, а ни се иска да е мит. Започне ли да ходи детето на детска градина, температурата се превръща в най-малкия ни проблем. Често, боледуването при децата започва с хрема и кашлица. Съвсем незначителни на пръв поглед, но водейки след себе си усложнения. Тук се намесва другият помощник вкъщи – инхалаторът или т.нар. „небулайзер”. Безценен, при дихателни инфекции в детска възраст. И тук си имам довереник в къщи – компресорен инхалатор за аерозолни терапии ZANO Inspire.

 

Кога се използва инхалаторът?

Всеобщото схващане е, че този така безценен уред за мен, се приписва на възрастни и деца с алергии и белодробни заболявания. Но инхалаторната терапия, всъщност, е част от лечението на редица други заболявания – ринит, синузит, ларингит, фарингит, бронхиолит, пневмония и други. Инхалациите подобряват състоянието на лигавицата на дихателните пътища, овлажняват гъстите секрети, подпомагат възстановяването и така съкращават периода на боледуването.

 

А какво да сложа в инхалатора?

Добрият приятел – физиологичен разтвор. Инхалации с физиологичен разтвор може да се прилагат при първи симптоми на хрема, запушен нос, трудно дишане през носа. Може да се приложи също при респираторни заболявания - както на горните, така и на долните дихателни пътища. Физиологичният разтвор, който поставяме в инхалатора трябва да отговаря на определени изисквания  – да бъде cтepилен, изoтoничен (0,9% p-p нa NаСl), изoocмoтичен и aпиpoгeннен. Може да се използва физиологичен разтвор от пластмасови ампули или от банка, отворена със стерилна игла и спринцовка, като след отварянето, банката се използва до 48 часа.

 

В инхалатора се поставят около 3-5 мл от разтвора. След инхалацията внимателно елиминирайте секретите, като издухате нослето на по-големите деца, а за най-малките – използвайте аспиратор за нос. Препоръчително е да се правят около 3-6 инхалации дневно. Прилагането на инхалации с физиологичен разтвор е безвредно и може да се започне с терапията, още преди да сме завели детето на лекар.

 

А има ли специални медикаменти за инхалаторно приложение?

При конкретни състояния, установени след преглед на медицинско лице, лекар може да назначи инхалаторна терапия с други медикаменти. Важно уточнение е, че не бива да прибягваме до употребата им, без преглед и без лекарско предписание.


Дори и да са били назначени при предишно боледуване, тези медикаменти може да не са подходящи за конкретното състояние на детето и дори да навредят. Често получавам запитвания за употребата на етерични масла в инхалатора. Обръщам внимание на този въпрос, който така вълнува майките – никога не поставяйте в инхалатора етерични масла, сребърна вода или други течности, които не са предназначени за инхалаторна употреба.


И така да обобщим – термометърът и инхалаторът, определено, са двата най-често използвани уреда у дома. Неизменна част от домашната аптечката и безценни помощници на мама при боледуването на децата и в борбата с инфекциите.

 

*Тези стойности не са абсолютни. “Нормалната” температура на всеки човек е различна и разбира се, тя варира. Има хора, на които “нормалната” им температура е 37 градуса.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279457/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK331/