Безопасността на детските играчки зависи не само от качествата на самия продукт, но и от начина, по който се използват и възрастовото им предназначение. На какво трябва да обърне внимание родителят, за да се ориентира за правилните покупки?

 

С цел разпространяването на повече информация и съвети в тази насока, заместник-председателят на Европейската комисия, Антонио Таяни, откри Европейска кампания за безопасност на детските играчки "Осигуряване на безопасността на нашите деца".


 
Инициативата е актуална и полезна, имайки предвид наближаващите Коледни и Новогодишни празници и увеличеното търсене на детски стоки.
 
Специално за кампанията е създаден видеоклип, който ще се излъчва в цяла Европа. В търговските обекти в редица страни от ЕС ще се разпространяват и пощенски картички със съвети за безопасност на играчките. Включилите се в инициативата страни са Германия, Швеция, Белгия, Гърция, Румъния, Обединеното кралство, Франция, Португалия, Испания, Италия, Ирландия и Австрия.
 
От юли 2011 г. играчките, които се продават в Европейския съюз, трябва да отговарят на най-строгите правила за безопасност в света, напомнят от Европейската комисия. 
 
Детските играчки и игрите са съществен инструмент за развитието на децата. Въпреки че производителите носят отговорност за безопасността на техните продукти вносителите, нотифицираните органи и националните власти също трябва да гарантират, че детските играчки, разпространявани в европейската търговска мрежа, отговарят на всички изисквания за безопасност.
 
Изключително важно е изискванията и стандартите за безопасност да отговарят на съвременните тенденции, свързани с детските играчки, най-вече с оглед на непрекъснато разработване на нови материали и производствени процеси.
 
Новата Директива относно безопасността на играчките в ЕС укрепва разпоредбите относно прилагането на новите изисквания към производителите, като гарантира, че децата продължават да се ползват с най-високи нива на защита.
 
Ето и няколко съвета, които не трябва да забравяме, когато купуваме детски играчки:
  • Не купувайте играчки, които нямат маркировка „CE“. Тя представлява поет от производителя ангажимент, че играчката отговаря на всички приложими правила на ЕС за безопасността, които са сред най-стриктните в света.
  • Не купувайте за деца на възраст под 3 години играчки с малки части, които могат да се отделят. Рискът от задавяне е особено голям за тях.
  • Четете инструкциите.
  • Трябва да сте запознати с препоръките за възрастта  - отнасяйте се сериозно към тях! Уверете се, че играчката е подходяща за деца. 
  • При закупуване на нова играчка се съобразявайте с темперамента, навиците и поведението на детето.
  • Наблюдавайте децата, докато играят. Уверете се, че всички играчки се използват по предвидения начин. Надзорът над децата, докато играят, гарантира тяхната безопасност, докато се забавляват.
  • Винаги купувайте играчки от сигурни магазини и онлайн пунктове за продажба. Те отговарят за продуктите, които продават и обикновено приемат рекламации.
  • Проверявайте внимателно играчките втора употреба. Имайте предвид, че те могат да не отговарят на съвременните стандарти за безопасност.
  • Винаги съобщавайте на търговеца на дребно или производителя за възникнали проблеми, свързани с безопасността й.
 
 
Магазините за детски играчки, които желаят да се включат в кампанията, могат да се свържат с Европейската комисия.