Енергийните напитки са безалкохолни напитки, представяни от производителите като доставящи енергия. Енергизиращият им ефект не се свързва с високата енергийна стойност, а със стимулиращото действие върху функциите на организма на включените в състава им биологично-активни вещества, витамини и растителни екстракти.

 

Определение на термина „енергийна напитка“ липсва както в научната литература, така и в законодателството. Те съдържат обичайно различни комбинации и количества от кофеин, витамини от B-групата, растителни екстракти (гуарана, мате, женшен, гинко билоба), таурин, инозитол, карнитин и високо количество захар.


 

По неофициални данни около 20% от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 енергийни напитки седмично. А средногодишно в България се консумират около 19 000 000 литра енергийни напитки.

 

Основното им приложение е да тонизират тялото и да увеличат трудоспособността. Но много често се наблюдават и нежелани ефекти като раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци, хиперактивност.

 

От съдържанието на енергийните напитки става ясно, че те на са подходящи за деца. Практиката, обаче, показва друго. В почти всички търговски обекти около училищата могат да се закупят енергийни напитки.

 

Кофеинът действа ободряващо както физически, така и психически. Той може да повиши нивата на адреналин, което води до пристрастяване. В 300 мл енергийна напитка се съдържа кофеин колкото в една много голяма чаша кафе. Когато се приема кофеин наведнъж, в много голямо количество се повишава кръвното налягане, сърдечната честота, което може да доведе до припадък. Енергийните напитки може да причинят хипертонична криза.

 

Има данни за приети деца в болница след прием на енергийни напитки със задух и сърцебиене.
Енергийните напитки причиняват лъжливо усещане за повишена трудоспособност, но всъщност те причиняват хиперактивност и по-бързо изтощаване на организма. Сред момичетата съществува и опасна мода – отслабване с енергийни напитки.

 

Те притъпяват усещането за глад, което се дължи на повишения адреналин. Предвид огромните количества захар, съдържаща се в тези напитки, ефектът може да е обратен и килограмите вместо надолу, да тръгнат нагоре.

 

Случва се децата да използват енергийни напитки вместо вода. Това би могло да бъде пагубно за бъбреците. Кофеинът действа обезводняващо и засилва жаждата.

 

Експертите съветват замяната на енергийната напитка с чиста вода. А като алтернатива може да се избере натуралния шоколад, чиито ползи са много по-големи от вредите.

 

Родителски организации започват кампании за ограничаване свободната продажба на енергийни напитки на деца.