Основна функция на дихателната система е да осигури необходимото количество кислород за организма. Всички органи и системи функционират, така че да поддържат състояние на хомеостаза. Дихателна система има добри компенсаторни възможности и бързо се адаптира към настъпващите метаболитни промени.


Всеки типичен симптом, може да има разнообразен произход. За да се локализира правилно проблемът, е ключово да се изясни има ли подлежащи заболявания и фамилна обремененост. Прегледът трябва да включва щателна оценка на всички органи и системи. Отклонения във всяка друга система, могат да се отразят на функционирането на дихателна сиситема.


Кои симптоми от дихателна система могат да се дължат на извънбелодробни причини?


 

Гръдна болка - децата трудно могат точно да локализират болката. При подобни оплаквания причината може да бъде:


Сърдечно страдание - възпаление (перикардит) или исхемия (аномалии в коронарни артерии, съдови заболявания). Болката се локализира в прекордиума, при прегледа може да се установяви перикардно триене и ирадиация към лява ръка.


Гастроезофагеален рефлукс - появява се в резултат на възпаление или внезапен спазъм на гладката мускулатура. Трудно се локализира с точност, а други придружаващи оплаквания са наличието на киселини и коремна болка.


Цианоза - типичен симптом при нарушена оскигенация и повишаване нивата на редуциран хемоглобин. Цианозата при децата може да се дължи, освен на белодробно страдание, също така на вродена сърдечна малформация (ВСМ) или метхемоглобинемия. Вродената сърдечна малформация с дясно ляв шънт се предствят с тежка цианоза, резистентна на кислородно подаване от неноатална възраст. Метхемоглобинемията е често срещано състояние сред недоносените, което се дължи на незрялост на ензимни системи. Това води до синтезирането на патологичен метхемоглобин, който не може да изпълява нормално функцията да транспортира O2 и CO2. Състоянието може да бъде и вродено или придобито, при излагане на токсини (анилинови бои, хлор и др.)


Диспнея - свързва се с редица състояния: излагане на токсични нокси, странични ефекти при лекарствена употреба или свръхдоза. Патогенетичният механизъм за развитието може да бъде многофакторен, но обикновено се свързва с развитието на метаболитна ацидоза. При децата невинаги има анамнеза за излагане на токсични влияния, но токсикологичният анализ дава положителни резултати. Други причини за появата на диспнея са паническото разтройство и безпокойство. 


Лесна уморяемост - в диференциалната диагноза на лесната уморяемост влизат също така:


Анемия - води до неадекватна доставка на кислород до тъканите. Децата са бледи, с учестена сърдечна дейност. Обикновено се свърза с анамнеза за кървене или неадекватен хранителен режим.


Застоял начин на живот, при деца с наднормено тегло. Обикновено родителите съобщават за липса на физическа активност.


Хемоптиза - наличието на кръв в храчките трябва да се отдиференцира от епистаксис (кървене от носа) и хематемеза (кървене от стомашно-чревен тракт). При назалното кървене дигнозата се поставя след обстоен локален преглед, често се съобщава за подобни епизоди в миналото. При хематемеза има насочващи данни от анамнезата и статуса, без отклонения в белодробния статус и на рентгенография на бели дробове и сърце.


Комбинацията от свиркащо дишане, кашлица, диспнея - наблюдава се и при вродено или придобито сърдечно заболяване с повишен белодробен кръвоток (междупредсърден, междукамерен дефект, персистиращ дуктус артериосус, левокамерна дисфункция). При прегледа се установява сърдечен шум, а от образните изследвания - данни за белодробен оток и уголемена сърдечна сянка. Състоянието е рефрактерно на бронхоходилататорна терапия.


Обструкция и кашлица - симптоми, които се наблюдават и при гастроезофагеален рефлукс. Стомашното съдържимо попада в дихателни пътища, при което се развива вагално медиирана бронхообструкция. По-големите деца съобщатават за оплаквания от коремна болка, повръщане и парене зад гръдната кост.