Атопичният дерматит (АД) представлява хронично или хронично-рецидивиращо незаразно кожно заболяване. Локализацията и морфологията на обрива са строго зависими от възрастта, като най-често той е съпроводен със силен сърбеж. Степента на кожната увреда варира значително от дискретни ясно ограничени зони до обширно засягане на всички слоеве на кожата.

 

Заболеваемостта от АД в последните десетилетия осезаемо се покачи и в момента се движи в границите между 8% и 16%. Най-често заболяването започва в първите две години от живота.


 

Кои деца са застрашени от развитие на АД?

 

Като основен фактор при развитието на атопичен дерматит е доказано генетичното предразположение. При 2/3 от децата заболяването се асоциира с различни алергични заболявания – алергичен риноконюнктивит, бронхиална астма, хранителна алергия.

 

Какви са симптомите на заболяването?

 

Около 50% от децата развиват симптомите на заболяването още в първата година от живота. Други 30% са диагностицирани между първата и петата година. Основните симптоми на АД са силен сърбеж особено през нощта и повишена кожна реактивност. Разчесванията предизвикват често кожно възпаление с влошаване на клиничната картина.

 

Острото възпаление протича с интензивно, неясно ограничено зачервяване, наличие на инфилтрат и фин папуло-везикуларен обрив. Често срещани са и следите от разчесване. Хроничното възпаление протича със слабо зачервяване, залющване и задебеляване на кожата. Често се среща мъчителен и трудно поддаващ се на лечение сърбеж. Защитната функция на кожата е увредена, което създава предпоставка за развитие на вторична инфекция с патогенни вируси, бактерии и гъбички.

 

В ранната детска възраст (0-2 г.) екземите засягат най-често областта на лицето, окосмената част на главата и екстензорните (външните) повърхности на крайниците. Заболяването протича с различна тежест и продължителност.

 

Кои фактори увеличават кожното възпаление и сърбежа?

 

  • Храни – краве мляко, яйца, ядки, соя, риба, миди
  • Аероалергени – полени, трева, животински косми, прах
  • Инфекции – стафилококови, херпес симплекс
  • Ниска влажност, засилено потене
  • Иританти – вълна, акрил, сапуни, шампоани

Как се диагностицира заболяването?

 

Не съществува специфичен лабораторен тест, чрез който е възможно доказването на заболяването. За поставянето на диагнозата АД е необходимо установяването на 3 главни симптома: сърбеж, кожен обрив с типична локализация и изява, както и хроничен ход на заболяването.

 

Как се лекува?

 

Известно облекчение на раздразнението могат да окажат хладките вани за 15-20 минути, последвани от нанасяне на хидратиращи кремове. Локалните кортикостероиди са основно средство в терапията на АД. Те имат противовъзпалителен ефект и облекчават сърбежа.

 

Какво трябва да избягват хората с АД?

 

Иританти – сапуни, цигарен дим, изкуствени платове, излагане на високи и ниски температури и влажност на въздуха често водят до обостряне на симптомите. Децата трябва да се къпят със сапуни с неутрално PH. Новите дрехи трябва да се перат преди да се облекат, за да се намали нивото на формалдехид и други химикали. Желателно е използването на течни перилни препарати пред праховете. Въпреки благоприятното влияние на UV-лъчите при децата с АД, задължително е използването на слънцезащитни кремове с висок фактор.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Храни – хранителните алергии са често срещани при децата с АД (40%). Много често те водят до различни алергични реакции – от обрив до затруднено дишане. Избягването на някои храни (мляко, яйца, ядки, соя) значително подобрява клиничната картина и хода на заболяването.

 

Прогнозата на заболяването сравнително добра. При около 40-60% от децата до 5 годишна възраст то постепенно отшумява.Кърменето, както и храненето с хипоалергични адаптирани млека имат известен протективен ефект. Ако при кърмачето има доказана хранителна алергия, то майката трябва да изключи съответната храна от менюто си. Прилагането на хидратиращи лосиони на цялото тяло на детето в първите месеци от живота подобрява защитните функции на кожата и предпазва от развитието на екзема.