Астмата е възпалително състояние, което е свързано с нарушение в дишането. При децата може да се наблюдават кашлица, хрипове или недостиг на въздух. Това се дължи на оток в дихателните пътища, който води до намаляване на техния просвет и запълването им със слуз.

 

Астмата е често срещано състояние при деца и юноши и се наблюдава значителна генетична предразположеност.


 

Състоянието може да се проявява по-леко или по-тежко, което води до нарушение на качеството на живот.

 

Лечение на астмата при децата

Терапевтичният подход срещу астма включва употребата на различни терапевтични средства и контрол върху действието на отключващите фактори, за да се предотвратят обостряния.

 

Избягване на тригерите

  • Ако астмата се дължи на дразнене от космите на домашните любимци или мухъл в дома, то препоръките са редовната смяна на спалното бельо, редовното почистване с прахосмукачка и избягване на достъпа на домашните любимци до детската стая.
  • Ако алергиите към полените предизвикват пристъп на астма се препоръчва ограничаване на излизанията през пролетния сезон когато количеството полени във въздуха е високо.
  • Ако физическите упражнения са отключващ фактор е необходима консултация със специалист, който може да назначи прием на терапевтични средства, които детето да приема преди физическа активност, за да се предотврати отокът и засягането на дихателните пътища.

Препоръчително е пациентите с астма, предизвикана от физическо натоварване, да управляват нивата и интензивността на физическата активност, а не да я избягват напълно.

 

Физическото натоварване е от ключово значение за цялостното здраве и качество на живот.

 

Поставянето на годишна противогрипна ваксина също има принос за контрол на астмата, тъй като подобни инфекции като грипа могат да предизвикат обостряния на симптомите и пристъпи на астма.

 

Терапия при астма

Повечето терапевтични средства при астма се вдишват директно в белите дробове, но някои са под формата на таблетки или течности.

 

Има два вида лекарства, които са подходящи при астма:

  • Бързодействащи средства - подходящи са за бързо облекчаване и действат бързо, за да разширят просвета на дихателните пътища. Те могат да се използват при необходимост по време на обостряне. Бързооблекчаващите средства имат бързо начално действие, но ефектът им не е дълготраен. Бързодействащите лекарства действат само върху симптомите, причинени от възпалението.
  • Лекарствата за дългосрочен контрол управляват астмата, като предотвратяват появата на симптоми и намаляват риска от обостряния. Те намаляват възпалението в дихателните пътища, което е причината за отока и натрупването на слуз. Приемът на лекарствата за дългосрочен контрол — наричани още „контролиращи“ или „поддържащи“ средства – трябва да се извършва всеки ден, дори при липса на изразена симптоматика.

 

Преценката за терапевтичния подход се прави според индивидуалните симптоми и специфики на състоянието.

 

При някои деца е необходим прием само на лекарства за бързо облекчение, докато при други е необходим прием на двата вида лекарства, за да се осигури ефективен контрол на състоянието.

 

Референции:

https://kidshealth.org/en/parents/asthma-basics.html#catasthma