Бронхиалната астма е хронично-рецидивиращо заболяване, което протича с пристъпи на бронхиална обструкция.

Хронично-рецидивиращо означава, че има от една страна хронично протичане – т.е. за продължителен период (повече от три месеца), с периоди на затихване и обостряне. Дължи се на необратими патологични промени, може да прогресира или има сравнително нормално протичане, ако се наблюдава и прилага адекватна терапия и грижи. Периодите на обостряне и затихване могат да бъдат различно дълги и зависят, от една страна, от прилаганата терапия и, от друга, от контакта с провокиращи фактори.


Причините за възникването на бронхиална астма са комбинация от вътрешни (наследствени, биологични) и външни фактори. Сред външните фактори са замърсяването на въздуха, вирусните инфекции, тютюнопушенето (пасивно и активно) и кърменето.Взаимодействието на всички тези отключващи фактори, води до включването на сложни патофизиологични механизми, които клинично се проявяват с появата на затруднено дишане, „свирене“ на гърдите и кашлица, които са обратими - спонтанно или с медикаменти.


Критериите за поставяне на диагнозата, зависят от възрастта, броя и особеностите на протичането на епизодите на бронхообструкция. Тези критерии се определят от документ, с препоръки в световен мащаб, който се допълва и преоценява ежегодно и се нарича Global Initiative for Astma - GINA.

Какво означава астма индуцирана от студа?

Редица външни фактори могат да предизвикат активиране на възпалението на дихателните пътища, което в ранната фаза се проявява с бронхообструкция.


Студеният и сух въздух през зимата предизвиква обостряне на астмата при някои деца. Състоянието се описва, като астма индуцирана от студа, сега се нарича бронхообструкция, провокирана от студа.


При вдишване въздухът преминава през носната кухина, където се овлажнява и затопля. През зимата това понякога е недостатъчно ефективно, най – вече при физическо натоварване или игра, когато децата дишат учестено и времето на въздуха за контакт с носна кухина е скъсено. Студеният сух въздух достига до белите дробове и може да провокира спазъм на бронхиалната мускулатура.


Симптомите се наблюдават до няколко минути след като децата започнат да спортуват или играят на студено. Появата на свиркащо дишане след физическо натоварване е след първите признаци на бронхиална астма.

 

Как се проявява спазъм индуциран от студа?

 • Още в първите минути след началото на играта се появява суха спастична кашлица;
 • Дишането е затруднено, чува се типично „свирене“ при издишване;
 • Детето се оплаква от стягане в гърдите;
 • Лесно се уморява;
 • Има възпалено гърло;
 • Има стомашно неразположение.

Последните проучвания показват, че основният провокиращ фактор е не толкова студът, колкото сухият въздух.


Някои спортове, свързани с активност на открито, изискват постоянно физическо натоварване и е по-вероятно да провокират бронхообструкция, индуцирана от студа. Например футбол, баскетбол, бягане, каране на кънки, ски и др.


При други спортове, тъй като натоварването е за по-кратки интервали и включва почивки, по-рядко се наблюдава астма индуцирана от студа. Сред тях са волейбол, гимнастика, бейзбол, плуване, ходен, каране на колело и др.

Какво е лечението?

 • Лечението вкючва приложение на бързо действащи β-агонисти(бронходилататори). 
 • В зависимосст от контрола на астмата и честотата на пристъпите могат да бъдат включени и дългодействащи β-агонисти.
 • Инхалаторните кортикостероиди са сред медикаментите на първа линия, като целта е да се потисне възпалението.
 • Монтелукаст е левкотриенов антагонист, който се включва в съвременните протоколи за терапия на астма. Приема се под формата на разтворими сашета или таблетки.
   

Референции:

1. American College of Allergy, Asthma and Immunology, Exercise-Induced Bronchoconstriction https://acaai.org/asthma/types-of-asthma/exercise-induced-bronchoconstriction-eib/
2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition
by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;
3. Клинична пулмология в детската възраст, ред. Т.Шмилев, изд. РАЙКОВ