Пътуването с децата си е истинско предизвикателство! Колкото по-малки са децата, толкова повече неща носим. С порастването стават все по-самостоятелни и нужният багаж се ограничава до подходящи дрехи, санитарни принадлежности цял куп играчки, спортни принадлежности (топка, тротинетка, басейнче, колело и др.).


Нещо, което е задължително да се намира в багажа на всеки родител, е пътната аптечка (особено за децата!). Kогато сме на екскурзия, детето излиза от комфортната си зона, подложено е на въздействието на физични фактори, променяме режима на хранене, сън и се сблъскваме с природата. Именно затова и рискът от травми, слънчево изгаряне, топлинен удар и прегряване, появата на алергии, ухапването от насекоми и срещата с различни вируси става дори по – висок. В някои случаи пътуването започва със световъртеж, прилошаване и повръщане още в превозното средство!


Ако разполагаме с аптечка за път, можем да реагираме бързо и да се с правим с леки неразположения, да окажем първа помощ в някои спешни ситуации и да избегнем неудобството, тепърва да търсим от къде да си набавим нужните средства по курортите (ако сме сред природата това дори е невъзможно).Аптечката трябва да съдържа някои задължителни неща:

 • Термометър;
 • Слънцезащитно средство – минерален фактор минимум SPF 30;
 • Репелент – съобразен с възрастта на детето;
 • Дезинфектант за ръце;

По отношение на лекарствените средства:

 • Температуропонижаващо и обезболяващо средство от групата на нестероидните противовъзпалителни (НСПВС) -парацетамол, нурофен, аналгин. Формата трябва да е съобразена с възрастта на детето и индивидуалната му чувствителност (при деца НЕ се прилага аспирин!);
 • Спрей за нос или единични дози, съдържащи физиологичен разтвор;
 • Противоалергично средство - антихистамин (диметинденов малеат - прилага се при деца над 1-месечна възраст, деслоратадиннад 1-годишна възраст);
 • Успокояващи и/или охлаждащи гелове при ухапване – съдържащи антихистамин (диметинденов малеат), ментол, глицерин и др.;
 • При слънчево изгаряне - декспантенол;
 • Диария – строга диета (сухар, обикновени бисквити, солети през първият ден), а за кърмачетата изключително кърмени, адаптираното мляко се заменя с безлактозна формула. Кърмачета над 3 месеца могат да приемат рацекадотрил, а за над 2 години диосмектит. Пробиотик.
 • Готови перорални рехидратиращи разтвори - най-удобният вариант са индивидуално опакованите форми на прах, които са дозирани специално за деца;
 • Повръщане – рехидратация, натриев цитрат разтворима форма или готов разтвор. Антихистамините намират приложение и при гадене, повръщане и световъртеж – дименхидринат под формата на супозитории. Може да се прилага и при неразположение в хода на пътуването.
 • Антибиотичен крем или маз;
 • Превързочни материали - лепенки, бинт, марли, риванол, кислородна вода;

Обърнете особено внимание, ако детето има подлежащи хронични заболявания. За децата с бронхиална астма следва да осигурите съответните инхалаторни средства за лечение в случай на нужда (бронходилататор, инхалаторни кортикостероиди, перорални средства които са назначени от лекуващия лекар). Носете инхалатора, както и всичко нужно за почистването и подръжката му.

 

За деца с подлежащи алергии (ангиоедем, анафилактични реакции или тежки алергични реакции от храна или насекоми) трябва да разполагате с удобен за инжектиране епинефрин (EpiPen), както и антихистамини.

 

Съхранявайте всички лекарства при подходяща температура, дръжте ги далече от пряка слънчева светлина. Не позволявайте на децата достъп до тях! Ако се налага да транспортирате инсулин или други лекарства, които се съхраняват при хладилни температури, подсигурете адекватен транспорт. Пренасяйте лекарствата в оригиналните опаковки с отбелязан срок на годност и носете рецептите, по които са отпуснати, особено, когато се налага да преминавате граници или да летите със самолет.

 

Библиография:

Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

Изпълнителна агенция по лекарствата, към Министерство на здравеопазването(ИАЛ)

https://www.bda.bg/bg/;