При около 15% от младите момичета се наблюдава някакъв вид нарушение на хранителното поведение. Това най-често се оказва временно състояние и може да включва - поглъщане за кратко време на големи количества храна, прилагане на строги диетични режими, употреба на средства със слабително действие, умишлено повръщане и други. 

 

Двете най-чести заболявания, свързани с нарушаване на хранителното поведение са Анорексия нервоза и Булимия нервоза, съответно според някои проучвания засягащи 0,5% и 1% от населението. 


 

Клиничният спектър на двете състояние е широк, като често те се припокриват, така например при около половината от пациентите с анорексия се открива и булимично поведение.

 

Какво представлява Анорексия нервоза?

Това е състояние, при което пациентите умишлено и без реално наличие на подлежаща причина драматично редуцират теглото си. Често това е временно и лекостепенно, но може да се стигне до тежко и животозастрашаващо състояние. За свалянето на килограми се прибягва до различни методи - усилено спортуване, умишлено повръщане след хранене, прием на слабителни средства, диуретици, ограничаване на колорийния прием. 

 

Най-често засегнати са момичетата, които са в пубертетна възраст, както и млади жени, като най-многобройни са случаите във възрастта между 14 и 16 години. Много често диагнозата се забавя, тъй като засегнатите не търсят помощ или това се случва много късно. Те успяват често да заблудят родителите си и да скрият проблема от тях. 

 

Какви са причините?

Обикновено са налице подлежащи психични, генетични, социални и фамилни фактори, които се счита, че имат отношение към развитието и задълбочаването на състоянието. Точният механизъм обаче все още не е напълно изяснен. Някои лабораторни изследвания показват понижено ниво на невротрансмитера серотонин при засегнатите пациенти.

 

Други етиологични фактори могат да са:

  • Генетични причини - при хранителните нарушения (както при Анорексия, така и при Булимия) се открива 10 пъти по-често фамилност в сравнение с контролните групи;
  • Психични фактори - анамнеза за физическо насилие, паническо разстройство, депресия се срещат също по-често при пациентите с Анорексия нервоза. Тези прояви имат склонност да персистират дори след проведеното лечение;
  • Анамнеза за сексуален тормоз;
  • Пренебрегване на собствените нужди и желания. При засегнатите се среща по-често алтруизъм и дори екстремна жертвоготовност;
  • Особености на личността. Характерно за страдащите от анорексия е склонността към перфекционизъм, социален страх, липса на самоинициативност, както и стремеж към хармония и избягване на конфликтни ситуации с околните; 
  • Социалните фактори. Те не са за пренебрегване, особено в пубертентната възраст, когато обкръжението оказва изключително голямо влияние върху личността. В стремежа към доказване и осигуряване на място в социалната група външността и в частност теглото имат много важно значение. 
  • Хоби, професия. Теглото има много важна роля сред някои професии и/или занимания. Затова са обособени и някои рискови групи, в които много по-често се срещат състояния като анорексия и булимия. Такива са балетисти, модели, спортисти, гимнастички и други;
  • Биологични фактори. Тук се включват перинаталната хипоксия в резултат от протрахирано раждане, инфекции, проблемна бременност и други, както и ниското тегло при раждането. Недоносените деца са по-застрашени от хранителни нарушения в бъдеще.
  • Отклонения във функциите на централната нервна система. Гладуването води до промени в невротрансмитерите в мозъка, което може да доведе до психични проблеми - депресия, панически разстройства, склонност към насилие и други. 

Следва продължение...