Острото възпаление на сливиците, познато като ангина, е често срещано състояние, което предизвиква болки в гърлото при децата над 2-годишна възраст. Въпреки че в повечето случаи състоянието не е свързано с повишен риск за здравето, понякога може да е необходимо антибиотично лечение, за да се избегнат потенциалните сериозни усложнения.

 

Ангината започва с болка в гърлото, затруднения за гълтане и обща неразположеност. Температурата може да се покачи до 39-40 градуса и се наблюдава втрисане. Характерна е и загубата на апетит, както и болките в главата и корема. Въпреки това болките в гърлото при децата невинаги се дължат на ангина, защото понякога причината може да бъде ринофарингит.


 

Причинителите на ангината при децата често са вируси. При децата на възраст по-малка от 2 години и половина, почти винаги ангината се дължи на вирусна инфекция. В една пета от случаите при децата над тази възраст, ангината се дължи на бактериална инфекция с хемолитични стрептококи. Бактериалната ангина може да доведе до развитие на локален абсцес - образуване на кухина с натрупване на гной в областта на гърлото. Хемолитичните стрептококи са причина и за заболявания на сърцето, бъбреците и дори ревматизъм.

 

Ангината се класифицира в два вида: еритематозна и псевдомембранозна. При еритематозната форма сливиците и фаринкса са зачервени поради възпалителните процеси. Този вид ангина може да се дължи както на бактериална, така и на вирусна инфекция. Псевдомембранозната форма се характеризира с бели или сиви налепи по сливиците. Понякога могат да се наблюдават и гнойни натрупвания под формата на бели точки. Този вид ангина също може да се дължи на бактериална или вирусна инфекция.

 

Лечението на ангината изисква приложение на антибиотик когато причинителят е бактерия. При вирусните ангини е достатъчно симптоматично лечение. Най-често използваният антибиотик е амоксицилинът. При алергия към пеницилини може да бъде изписан друг вид антибиотик. За по-висока ефективност на лечението се препоръчва антибиотичното лечение да започне още в първите дни на проява на симптоми.

 

Усложненията от това състояние при децата са редки. Единствено бактериалните ангини са свързани с повишен риск от усложнения. При липса на своевременно лечение могат да се наблюдават абсцеси или прояви на ревматизъм. 

 

Референции:

https://www.parents.fr/enfant/sante/maladies-frequentes-chez-l-enfant/angine-de-lenfant-900224

https://www.vidal.fr/maladies/chez-les-enfants/angine-mal-gorge-enfant.html