Анемия е състояние, при което червените кръвни клетки, еритроцитите, или количеството на хемоглобина намалява, поради което тъканите и органите страдат от липса на достатъчно кислород. Тоест нарушена е кислородопренасящата функция на кръвта.

Анемията се развива по-скоро заради друго заболяване на организма. За анемично се определя едно дете, ако:

  • Организмът не произвежда достатъчно еритроцити.
  • Организмът му разрушава твърде много червени кръвни клетки.
  • Заради загуба на кръв.
  • Или изпитва недостиг на хемоглобин, който е вид пигмент. Благодарение на него еритроците доставят кислород до клетките и извеждат отделения от тях въглероден диоксид.


Има няколко признаци, по които може да се разпознае анемията у детето. Това е бледата, сивката кожа. Ноктите и клепачите също изглеждат по-бледи, не така розовеещи както обикновено. Наблюдава се слабост у детето, бърза уморяемост и по-висока чувствителност на организма му.

При по-сериозна анемия при детето се забелязва учестено дишане, задъхване (то, сякаш изпитва липса на въздух), ускорен пулс и отичане на ръцете и краката.

При анемия децата имат странно поведение, което би трябвало да наведе родителите на размисъл, като желание за ядене на земя, глина, вар и подобни. Колкото и да е странно това не е опасно за детето, стига то да не слага в уста токсични предмети, например съдържащи олово. Обикновено след терапевтичните мерки срещу анемията, това желание отминава.

NEWS_MORE_BOXДали детето страда от анемия се разбира лесно – необходимо е да се направи кръвно изследване.
 
По принцип анемията, желязодефицитната и някои други, могат да се предотвратят лесно – чрез придържане към добре балансиран хранителен режим. Това включва и спазването на някои мерки като:


 

  • Да не се дава на деца до навършване на година краве мляко.
  • При захранване на кърменото бебе е препоръчително да му се дават продукти, които съдържат желязо, като обогатени с желязо зърнени каши. При бебета, хранени с адаптирано мляко, подобна мярка е излишна, тъй като повечето формули включват желязо.
  • Да се осигурят на трапезата на по-голямото дете продукти, които със сигурност съдържат желязо, като пълнозърнести готови закуски с такава добавка, яйчен жълтък, червено месо, картофи, домати, стафиди, меласа. Варете или печете картофите с коричката. Не отстранявайте пулпата от соковете, при изстискването на плодовете.

 

Анемията се преодолява от детския организъм бързо при терапия, назначена от лекаря.