Алергията при ухапване от насекомо е сред често срещаните алергични реакции в детска възраст. Степента на изява варира в значителни граници – от леки локални прояви, засягащи единствено мястото на ухапването, до тежки реакции на свръхчувствителност, като анафилактичен шок. По-често тежки реакции настъпват при ужилване от пчела и оса. Алергична реакция обаче може да настъпи на практика при ухапване от всяко едно насекомо.

 

Какви са симптомите?


 

Клиничната картина варира и зависи от индивидуалната чувствителност на детето към веществото, което насекомото отделя в кръвта му при ухапването. Оплакванията могат да са:

  • Минимална кожна реакция, съповодена със зачервяване, лек оток около мястото на ухапването. Може да е съпроводено от сърбеж и болка.
  • По-тежка реакция, засягаща обширна площ от кожата (не само в областта на ужилването), оток и зачервяване, понякога с формиране на блистери (мехури).
  • Системна реакция, която засяга не само областта на ухапването или съседните на нея, но и обширни и отдалечени части от кожата (най-често развитие на уртикариелен обрив). Налице са и общи прояви от други органи и системи – болки в корема, гадене, повръщане, диария; задух, затруднено дишане, кашлица; дрезгав глас, подуване на езика, затруднено преглъщане.
  • Анафилактичен шок. Това е най-тежката алергична реакция, която може да се развие в рамките на няколко минути след ухапването. Освен изброените по-горе оплаквания, налице са още пребледняване, замайване, нарушение в съзнанието, спадане на артериалното налягане, тахикардия и други. Състоянието е спешно и изисква оказване на незабавна медицинска помощ.

 

При 60% от децата, които веднъж са проявили реакция след ухапване от насекомо, при следващо ухапване симптомите са по-тежки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво да правим при ухапване от насекомо?

 

При лека, локална реакция след ужилване мястото може да се измие с вода и сапун и да се приложи студен компрес, за да спадне отокът и да се повлияят оплакванията от болка и събеж. Локални антихистамини под формата на гелове или кремове за външно приложение могат също да бъдат предписани.

 

При по-тежките прояви, с разпространение на обрива и отока, както и при наличие на системни оплаквания, се налага и провеждане на медикаментозно лечение. То включва антихистамини или кортикостероиди в зависимост от тежестта на клиничната картина. В някои случаи може да се наложи прием в болница, където детето да е под наблюдение в рамките на няколко дена.

 

Възможно е наслагване на вторична бактериална инфекция при инфектиране на обрива или мястото на ухапването. В тези случаи към терапията трябва да се добави антибиотик, като начинът на прилагане зависи от симптомите и клиничната картина.

 

Анафилактичният шок е спешно състояние, при което незабавно трябва да бъде започнато медикаментозно лечение и вливане на кристалоидни и обем-заместващи разтвори. Медикамент на първи избор е адреналинът, който обикновено се прилага подкожно. Лечението е комплексно, като то се провежда в интензивно отделение, където могат да се следят виталните показатели и да се реагира своевременно при евентуално влошаване в клиничната картина.

 

Какво да правим, ако имаме съмнение, че детето има алергия при ухапване от насекоми?

 

Нужно е провеждане на консултация с алерголог. След подробната анамнеза, може да се пристъпи към извършване на някои тестове, чрез които да се установи дали детето има алергия, както и към кои насекоми я проявява. Другият вариант е изследване на общи IgE-антитела в серума, както и на специфични такива. Така или иначе тези тестове не могат да предскажат колко силна ще бъде изявата на алергичната реакция при евентуално ново ухапване от насекомото.