Финландски учени доказаха, че развитието на алергия към кравето мляко в ранна детска възраст корелира с повишен риск от астма и респираторни проблеми в бъдеще.
 

 

Непоносимостта към протеините на кравето мляко е една от най-честите хранителни алергии при бебетата и малките деца – наблюдава се при 2-3% от малчуганите.

 


Известно е, че алергиите в детска възраст са един от основните фактори за развитие на респираторни заболявания, в това число и бронхиална астма.

 

Изследователи от Централната болница към Хелзинския университет, Финландия, провели деветгодишно наблюдение на 94 малки деца с алергия към млякото и млечните продукти. Получените резултати били сравнени с тези от 80 техни връстници. Проучването започнало, когато децата били на по-малко от една година.

 

Лекарите изследвали нивото на имуноглобулин Е (IgE) при всички участници в изследването, и установили, че при някои от тях той бил повишен. Точно този протеин има ключова роля за развитието на алергична реакция. Били проведени  тестове за разширяването на бронхите с хистамин и било оценено съдържанието на азотния оксид в издишания въздух(това вещество е биологичен маркер за възпаление на дихателните пътища).

 

Получените резултати показали, че при децата, които имат алергия към млечния протеин и  абнормено ниво на имуноглобулин Е,  била завишена концентрацията на азотния оксид в издишания въздух, и дали положителна проба при теста с хистамин. Всички тези данни са показателни за повишена чувствителност на дихателните пътища и склонност към спазми на бронхите.При тези бебета, още през първата им година, се появявали пристъпи на задух, които са  предшественик на астмата.


Учените поясняват, че състоянието на бронхите се влошава допълнително и от фактори на средата, като пасивното пушене, наличието на допълнителни алергени, домашен прах, полени и др.

 

„При децата, проявяващи алергия към протеините на кравето мляко още в първите години , в училищна възраст много по-често възникват признаци на възпаление на дихателните пътища и се наблюдава по-голяма реактивност на бронхите.“ - каза ръководителят на проучването д-р  Pekka Malmberg - „Тези резултати потвърждават данните от предишни изследвания, показващи връзката между бронхиалната астма, другите алергични реакции и непоносимостта към кравето мляко“.

 

Подробните резултати от изследването са публикувани в он-лайн изданието  Clinical and Experimental Allergy.