Яйцата са сред най-честите причинители на хранителни алергии в детска възраст (след кравето мляко).

 

Към първа част Алергия към айца при детето


Какви са рисковите фактори за появата на алергия към яйце?

  • При някои обстоятелства се наблюдава по-висока честота на алергии, както и конкретно на алергия към яйчен белтък.
  • Атопичен дерматит. Деца с прояви на кожна атопия е по-вероятно да развият хранителна алергия.
  • Фамилна обремененост. Наличето на родител с бронхиална астма, хранителна алергия или друг тип алергия (сенна хрема, екзема, уртикария).
  • Възраст. Алергията към яйце е с най-висока честота в детска възраст. С израстването съзрява храносмилателната система и значително намалява процента на хранителни алергии.

Какви усложнения може да настъпят?

Най-тежката проява е анафилактичната реакция, която налага незабавно приложение на adrenalin и спешна лекарска помощ.
При наличието на алергия към яйчен протеин е повишен рискът от развитие на алергия и към другo. Това включва:

  • Храни: мляко, соя, фастъци;
  • Животни, домашен прах, тревни полени;
  • Поява на кожноалергични реакции, като атопичен дерматит;
  • Развитие на астма.

Превенция

За сега основно място в справянето с алергиите има именно избягването на контакт с алергена. За да се намали рискът от повторна алергична рекация, следва да сте особено бдителни и да следвате някои правила при хранене:

  1. Винаги четете внимателно етикета на храните и продуктите, които използвате за приготвянето на храната на детето. В повечето случаи е достатъчно яйцата да НЕ са сред съставките на готовия продукт. Но имайте предвид, че някои деца реагират дори при т.нар. „следи от яйца, мляко, сусам и др.“ Това означава, че те не са съставна част на продукта, но се приготвят в среда, от която може да е попаднало минимално количество.
  2. Внимавайте какво консумира детето навън. Не предлагайте храна, дори ако има съмнение, че може да съдържа яйце.
  3. Ако детето ще бъде на градина или друг ще се грижи за него, може да сложите специална гривничка, която да ориентира към какво има алергия.
  4. Винаги старателно информирайте всеки възрастен, който ще се грижи за детето, към какво точно има алергия вашето дете и какви храни да избягва. Постарайте се внимателно да обясните и обучите и потвърдете, че този, който отговаря за детето, знае какво да прави в случай на алергична реакция.
  5. Ако кърмите, избягвайте консумацията на яйца. Част от яйчните протеини преминават в кърмата и може да предизвикат реакция.
  6. Някои храни може да съдържат яйце дори след като е поставен етикет „без съдържание на яйца“. Ако се съмнявате, най-добре се консултирайте с производителя.

Най-очевидните храни, съдържащи яйце, са:

  • Захарни изделия;
  • Майонеза;
  • Тестени изделия;
  • Шоколад и марципан;
  • Панираните храни;
  • Кюфтета и месни рула;
  • Пудинг и кремове;
  • Салатни дресинги;
  • Някои видове паста;
  • Солети;

Понякога в съдържанието на продуктите са описани конкретни белтъчни фракции:

  • Овоалбумин(съставлява от 50-70% от белтъчната част на яйцето);
  • Овоглобулин (с добра пенообразуваща способност);
  • Лизозим (има бактерицидни свойства, дори в изсушено състояние, губи ефекта си при стареене или смесване на белтъка с жълтъка); 
  • Авидин (разпада се при термична обработка);
  • Овомуцин (определя стабилността на пяната при избиването на яйчните белтъци);
  • Овомукоид;
  • Овотрансферин;

В жълтъка се съдържат основно:

  • Вителин;
  • Ливетин;
  • Фосфин;

Наличието на някои от изброените термини означава, че при алергия към яйца следва храната да се избягва.

Поставят ли се ваксини при деца с алергия към яйца?

Само някои ваксини, може да съдържат яйчен протеин и да представляват потенциална опасност:

  • Морбили, паротит, рубеола – тривалентната ваксина е жива, атенюирана ваксина, част от задължителните ваксини у нас. Морбилната компонента е произведена в пилешки ембрионални клетки. Това означава, че може да съдържа само следи от яйчен протеин (в количества до нанограма). Децата с анамнеза за алергия към яйце, може да са с повишен риск за развитие на реакция на свръхчувствителност. Препоръките са да се оцени съотношението между полза и риск. При поставяне на ваксината трябва да се осигурят адекватни условия, в случай че настъпи алергична реакция от бърз тип. След поставяне на ваксината детето трябва да се наблюдава активно в следващите 4-6 часа.
  • Противогрипни ваксини – представляват част от препоръчителните имунизации. Наличните противогрипни ваксини в страната към момента, съдържат щам, размножен в кокоши ембриони. Съдържанието на яйчен протеин е по-високо в сравнение с ваксината срещу морбили, паротит, рубеола. Препоръките са противогрипни ваксини да се поставят при пациенти с алергия, след предварително извършване на кожни тестове за алергия както към белтък, така и на самата ваксина.
  • Ваксината срещу жълта треска може да предизвика алергични прояви при някои пациенти с алергия към яйца. Тя се прилага само в случай на пътуване към регион с повишена заболеваемост от жълта треска.

Останалите ваксини се счита, че не носят повишен риск за появата на алергична реакция при деца с алергия към яйца.
 

Библиография:

1.Adverse reactions to vaccines
Chief Editors: John M. Kelso, MD and James T. Li, MD, PhD
2.Изпълнителна агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването
2.1.https://www.bda.bg/images/stories/documents/bdias/2020-03-10-118787.pdf?fbclid=IwAR2EDydaJIwp7zvASURbjEJKi6Ics4BDRq5GaHWyZDDTTuL8Pn6W8wDt_Ys
2.2https://www.bda.bg/images/stories/documents/bdias/14455d.pdf?fbclid=IwAR0xrUzKstBMHsX1V2JZoP7q0mhK_0cJRsizvgLxn2DyU4S13NoKYkxzzpM
3.Egg white proteins and their potential use in food processing or as nutraceutical and pharmaceutical agents—A review
Author links open overlay panelE.D.N.S.Abeyrathne*H.Y.Lee*D.U.Ahn*
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579119384500?fbclid=IwAR0-LEUbdiiUZm4zUFosFn7mt4FCbGIVzgka0yBMhItP7XShzQ7B51zU9xY
4.MAYO CLINIC Egg allergy
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/egg-allergy/symptoms-causes/syc-20372115?fbclid=IwAR1W9MKlSRG08GAgTLAMNLV4Z-kl2ZRx6vS-lJDBMf4s52OnIqehxgjjrjo