Яйцата са сред най-честите причинители на хранителни алергии в детска възраст (след кравето мляко).
Към първа част Алергия към айца при детето
Какви са рисковите фактори за появата на алергия към яйце?
- При някои обстоятелства се наблюдава по-висока честота на алергии, както и конкретно на алергия към яйчен белтък.
- Атопичен дерматит. Деца с прояви на кожна атопия е по-вероятно да развият хранителна алергия.
- Фамилна обремененост. Наличето на родител с бронхиална астма, хранителна алергия или друг тип алергия (сенна хрема, екзема, уртикария).
- Възраст. Алергията към яйце е с най-висока честота в детска възраст. С израстването съзрява храносмилателната система и значително намалява процента на хранителни алергии.
Какви усложнения може да настъпят?
Най-тежката проява е анафилактичната реакция, която налага незабавно приложение на adrenalin и спешна лекарска помощ.
При наличието на алергия към яйчен протеин е повишен рискът от развитие на алергия и към другo. Това включва:
- Храни: мляко, соя, фастъци;
- Животни, домашен прах, тревни полени;
- Поява на кожноалергични реакции, като атопичен дерматит;
- Развитие на астма.
Превенция
За сега основно място в справянето с алергиите има именно избягването на контакт с алергена. За да се намали рискът от повторна алергична рекация, следва да сте особено бдителни и да следвате някои правила при хранене:
- Винаги четете внимателно етикета на храните и продуктите, които използвате за приготвянето на храната на детето. В повечето случаи е достатъчно яйцата да НЕ са сред съставките на готовия продукт. Но имайте предвид, че някои деца реагират дори при т.нар. „следи от яйца, мляко, сусам и др.“ Това означава, че те не са съставна част на продукта, но се приготвят в среда, от която може да е попаднало минимално количество.
- Внимавайте какво консумира детето навън. Не предлагайте храна, дори ако има съмнение, че може да съдържа яйце.
- Ако детето ще бъде на градина или друг ще се грижи за него, може да сложите специална гривничка, която да ориентира към какво има алергия.
- Винаги старателно информирайте всеки възрастен, който ще се грижи за детето, към какво точно има алергия вашето дете и какви храни да избягва. Постарайте се внимателно да обясните и обучите и потвърдете, че този, който отговаря за детето, знае какво да прави в случай на алергична реакция.
- Ако кърмите, избягвайте консумацията на яйца. Част от яйчните протеини преминават в кърмата и може да предизвикат реакция.
- Някои храни може да съдържат яйце дори след като е поставен етикет „без съдържание на яйца“. Ако се съмнявате, най-добре се консултирайте с производителя.
Най-очевидните храни, съдържащи яйце, са:
- Захарни изделия;
- Майонеза;
- Тестени изделия;
- Шоколад и марципан;
- Панираните храни;
- Кюфтета и месни рула;
- Пудинг и кремове;
- Салатни дресинги;
- Някои видове паста;
- Солети;
Понякога в съдържанието на продуктите са описани конкретни белтъчни фракции:
- Овоалбумин(съставлява от 50-70% от белтъчната част на яйцето);
- Овоглобулин (с добра пенообразуваща способност);
- Лизозим (има бактерицидни свойства, дори в изсушено състояние, губи ефекта си при стареене или смесване на белтъка с жълтъка);
- Авидин (разпада се при термична обработка);
- Овомуцин (определя стабилността на пяната при избиването на яйчните белтъци);
- Овомукоид;
- Овотрансферин;
В жълтъка се съдържат основно:
- Вителин;
- Ливетин;
- Фосфин;
Наличието на някои от изброените термини означава, че при алергия към яйца следва храната да се избягва.
Поставят ли се ваксини при деца с алергия към яйца?
Само някои ваксини, може да съдържат яйчен протеин и да представляват потенциална опасност:
- Морбили, паротит, рубеола – тривалентната ваксина е жива, атенюирана ваксина, част от задължителните ваксини у нас. Морбилната компонента е произведена в пилешки ембрионални клетки. Това означава, че може да съдържа само следи от яйчен протеин (в количества до нанограма). Децата с анамнеза за алергия към яйце, може да са с повишен риск за развитие на реакция на свръхчувствителност. Препоръките са да се оцени съотношението между полза и риск. При поставяне на ваксината трябва да се осигурят адекватни условия, в случай че настъпи алергична реакция от бърз тип. След поставяне на ваксината детето трябва да се наблюдава активно в следващите 4-6 часа.
- Противогрипни ваксини – представляват част от препоръчителните имунизации. Наличните противогрипни ваксини в страната към момента, съдържат щам, размножен в кокоши ембриони. Съдържанието на яйчен протеин е по-високо в сравнение с ваксината срещу морбили, паротит, рубеола. Препоръките са противогрипни ваксини да се поставят при пациенти с алергия, след предварително извършване на кожни тестове за алергия както към белтък, така и на самата ваксина.
- Ваксината срещу жълта треска може да предизвика алергични прояви при някои пациенти с алергия към яйца. Тя се прилага само в случай на пътуване към регион с повишена заболеваемост от жълта треска.
Останалите ваксини се счита, че не носят повишен риск за появата на алергична реакция при деца с алергия към яйца.
Библиография:
1.Adverse reactions to vaccines
Chief Editors: John M. Kelso, MD and James T. Li, MD, PhD
2.Изпълнителна агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването
2.1.https://www.bda.bg/images/stories/documents/bdias/2020-03-10-118787.pdf?fbclid=IwAR2EDydaJIwp7zvASURbjEJKi6Ics4BDRq5GaHWyZDDTTuL8Pn6W8wDt_Ys
2.2https://www.bda.bg/images/stories/documents/bdias/14455d.pdf?fbclid=IwAR0xrUzKstBMHsX1V2JZoP7q0mhK_0cJRsizvgLxn2DyU4S13NoKYkxzzpM
3.Egg white proteins and their potential use in food processing or as nutraceutical and pharmaceutical agents—A review
Author links open overlay panelE.D.N.S.Abeyrathne*H.Y.Lee*D.U.Ahn*
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579119384500?fbclid=IwAR0-LEUbdiiUZm4zUFosFn7mt4FCbGIVzgka0yBMhItP7XShzQ7B51zU9xY
4.MAYO CLINIC Egg allergy
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/egg-allergy/symptoms-causes/syc-20372115?fbclid=IwAR1W9MKlSRG08GAgTLAMNLV4Z-kl2ZRx6vS-lJDBMf4s52OnIqehxgjjrjo