При алергия към яйцата имунната система разпознава белтък в яйцата като вреден, в резултат на което се формира ответна защитна реакция на организма. Продуцират се специфични антитела имуноглобулин Е (IgE), които водят до отделяне на определени вещества, едно от които е хистаминът.

При алергия, за съжаление, с веществата, които отделя имунната система се постига до обратен ефект – вместо да защитават организма те водят до проблеми от страна на дихателната, храносмилателната, кардиоваскуларната система и кожата. Проявяват се симптоми като хъхрене на гърдите, гадене, главоболие, болки в стомаха и обриви по кожата.

За първи път алергията към яйцата може да се появи в кърмаческа или ранна детска възраст. Обикновено хранителните алергии, които се проявяват в ранното детство се „израстват“ до 5-годишна възраст.

Алергията към яйцата е една от най-срещаните. Може да бъде, както към белтъчно вещество в жълтъка, така и към белтъка. Алергичната реакция трае най-малко ден. За нея може да се съди по:

  • прояви на кожата – поява на червен неравномерен обрив, сърбеж по кожата, екзема, подуване и зачервяване на устата,
  • проблеми от страна на храносмилателната система като болки в корема, диария, гадене и повръщане,
  • симптоми от страна на респираторния тракт – хрема, зачервяване на клепачите, сълзящи очи, кихане, до кашляне и хъхрене, типични за астмата.


При алергия може да се развие и опасното състояние анафилаксия. Характеризира се с бързо зачервяване, сърбеж, оток и съкращаване на гладката мускулатура и разширение на кръвоносните съдове. Родителите могат да разпознаят състоянието, ако забележат подуване на устата – подуват се въобще дихателните пътища, в резултат на което дишането се затруднява. Пада артериалното налягане. Реакцията, както се появява бързо, така и бързо води до шоково състояние.

След като веднъж при детето се наблюдава анафилаксия заради алергия към яйца, следва то да се пази от консумация на яйчни продукти изобщо.

NEWS_MORE_BOX

 


Как се поставя диагнозата

Личният лекар следва да издаде направление за консултация с алерголог. Специалистът се интересува подробно за реакциите на детето при консумация, както на яйца и яйчни продукти, така и въобще към храни. Задава въпроси и за прекарани заболявания, както и се интересува от фамилната история по отношение на алергичните заболявания.

Възможно е назначаването на кожен тест, който да изследва реакцията срещу яйчните протеини. За получаването на достоверен резултат 2-3 дни преди теста се налага преустановяване на антихистаминовите медикаменти. Противотемпературните средства и някои успокояващи също могат да повлияят резултата.

Някои специалисти назначават и кръвно изследване на IgE.

Има случаи, при които е невъзможно да се установи алергията с тестовете. Тогава лекарят преминава към промяна на хранителния режим и изследване на реакциите при въвеждане на продукти, които вероятно предизвикват алергия. След период на избягване на яйчни продукти в хранителния режим, внимателно се въвежда консумация на ограничени количества яйца. Ако се получи изява на симптом на алергия отново, то се смята, че детето действително страда от такава.


В продължението: терапията при алергията към яйца