Алергия към белтъка на кравето мляко може да се развие във всяка възраст, но най-често се среща при малките деца. Около 2-3% от децата я проявяват, като в голям процент от случаите това състояние се „израства“.
 
Алергия към белтъка на кравето мляко се развива, когато имунната система на детето погрешно възприеме млечния протеин като нещо вредно за организма, срещу което той трябва да се защитава. По този начин настъпва алергична реакция, която се проявява с оплаквания от храносмилателната, дихателната система и кожата. Детето става раздразнително и неспокойно.  
 
Кравето мляко се състои от два основни протеина:
  • Казеин, който изгражда т.нар. твърда част на млякото (или това, което се получава след като млякото се пресече).
  • Суроватъчен протеин, който изгражда течната част на млякото (суроватката).
Обикновено децата развиват алергия към един от двата протеина или към двата. Повечето от децата, проявяващи алергия към белтъка на кравето мляко, са алергични и към козе и овче мляко, а някои от тях и към соевото. 
 
Кърмените деца много по-рядко развиват алергия към белтъка на кравето мляко, отколкото хранените с адаптирано мляко.
 
Все още учените не са установили защо едни деца проявяват алергия, а други не. Предполага се ключовата роля на генетичната предиспозиция. Освен това се отбелязва по-висока заболеваемост при деца, които имат атопичен дерматит. Счита се, че децата с алергия към белтъка на кравето мляко в бъдеще са по-предразположени към развитие на други алергични заболявания.
 
Обикновено алергията се „израства“ до около 3-5 годишна възраст. Макар и по-рядко, тя може да се задържи за цял живот. 
 
Трябва да се прави разлика между алергията към белтъка на кравето мляко и лактозната непоносимост. Последната представлява невъзможност да се обработи млечната захар – лактоза. Състоянието не засяга имунната система на детето и обикновено се развива в по-късна възраст. Основните оплаквания включват балониране на корема, отделяне на повече газове, диария и настъпват непосредствено след консумация на млечни продукти.
 

Какви са симптомите? 

Оплакванията при алергия към белтъка на кравето мляко могат да се проявят още в първите няколко месеца от живота на детето. Обикновено това става от няколко дни до няколко седмици след въвеждане на адаптирано мляко в хранителния режим. Детето може да прояви симптомите много бързо след самото нахранване (бърза реакция) или 7-10 дни след първоначалния прием (бавна реакция).
 
При кърмените деца оплаквания могат да се появят, ако майката консумира продукти, съдържащи краве мляко
 
NEWS_MORE_BOX
 
  • Бавната реакция е по-често срещаната. Симптомите могат да включват по-диарични изхождания (понякога съдържащи примеси на кръв), повръщане, гадене, отказ от храна, раздразнителност, поява на колики, кожен обрив. Този тип алергична реакция е по-трудна за диагностика, тъй като тези оплаквания могат да се проявят и при други различни заболявания. Повечето деца „израстват“ това състояние до 2-годишна възраст. В много малък процент алергията се задържа по-дълго или за цял живот.
  • Бързата реакция настъпва остро и симптомите могат да включват раздразнителност, повръщане, „свирене“ в гърдите, отоци, уртикария, сърбящ обрив по кожата, кървава диария. 
Макар и рядко е възможно да настъпи и тежка алергична реакция – анафилактичен шок, засягаща кожата, храносмилателната система, дихателната система и кръвното налягане. Тя е животозастрашаваща и изисква оказване на незабавна медицинска помощ. Анафилактичната реакция се среща по-често при консумация на орехи и фъстъци, отколкото при продукти, съдържащи млечен протеин.
 
Следва продължение...