Алергичните дерматози са често срещан проблем в детска възраст. Представляват кожна реакция, в резултат на контакт с конкретен антиген (храни, медикаменти, насекоми, растения и др.).

1.Уртикария (Urticaria)

Засяга всички възрасти и се изразява в появата на характерни преходни надигнати, сърбящи обриви по кожата (уртики). В някои случаи се засягат и лигавитите, което води до съответните симптоми.Протичането може да бъде остро или хронично рецидивиращо.

Острата уртикария, обичайно се държи на остра алергична реакция към:

  • Храни (яйца, млечни продукти, цитруси, месо, горски полодове и др.);
  • Лекарства (температуропонижаващи, антибиотици, обезболяващи и др.);
  • Насекоми (пчели, оси, паяци);
  • Инхалаторни алергени (домашен прах, пух, мухъл);
  • Чревни паразити (глисти);
  • В хода на инфекции;

Хронично рецидивиращите уртикарии не се дължат на алергии. Те се свързват с изразена кожна чувствителност към:

  • Физични фактори (топлина, студ, механично дрзнене, вода и др.);
  • Системни заболявания (колагеноза, левкоза и др.);
  • Невро-вегетативни реакции (при преумора);
  • Идиопатични (без установена конкретна причина);

Как протича?

Острата уртикария, започва с внезапно неспокойствие, силна раздразнителност на детето и сърбеж. В рамките на минути до часове, по кожата се появява характерен плътен, плосък, надигнат кожен обрив, със силен сърбеж и обичайно зачервяване. Обрива се определя като „уртика“. Засягат се кожата, лигавиците по устата, езика, ларинкса и бронхите. Често се съпровожда от ангиоедем - оток на рехава съединителна тъкан, в ингвиналната област, по клепачите, крайниците, устните и гърлото. В резултат на лигавичното засягане, може да се наблюдава затруднено дишане с риск от остра непрохидимост на дихателни пътища и животозастрашаващо състояние.


Обривите обичайно са бързопреходни, като преминават след 20 минути, до около 4-6 часа. Понякога в рамките на часове се наблюдава избледняване на едни зони и появата на нови уртики.


Хроничната уртикария се характеризира с по-леко представен обрив, който се задържа над 6 седмици с периоди на ремисия и обостряне.


Бързата диагноза и свовременното лечение са изключително важни! Най-тежките усложнения са анафилактичен шок и едем на ларинкса.


Диагнозата се поставя лесно при вида на характерния обрив. Първоначално се прилагат кортикостероиди и адреналин, при съмнение за настъпващ шок и ангиоедем на ларинкса децата се хоспитализират и проследяват в болница.


Леките и хронични форми се уточняват от алерголог или дерматолог, като се извършват съответните специфични алергологични тестове. При хронична уртикария се провеждат изследвания за паразити, ехинококоза,токсоплазмоза, хепатитни антигени и др.

 

Лечението

При леките форми основно се прилагат антихистамини първа и втора генерация и в зависимост от тежестта на състоянието кортикостероиди в ниски и средни дози.

Да обърнем внимание на храненето!

Децата с уртикария се оставят на елминационна диета (основно, вода, суха, обикновени бисквити, ябълки). След 3-тия ден започва постепенно захранване, като поетапно се въвеждат – картофи, ориз, млечни продукти, зеленчуци, бели меса и плодове. Препоръчва се избягване на по-честите алергени за 2-3месеца.

 

В острата фаза осигурете незабавно лекарска помощ! Анафилактичният шок и ангиодемът са редки усложнения, но налагат своевременна реакция.

2. Строфулус (Urticaria papulosa infantum)

Строфолусът засяга предимно децата на възраст от 2 до 7 години и се представя с папуло-уртикариален силно сърбящ обрив, предимно по външните части на крайниците. Заболяването има хронично рецидивиращо протичане, като обичайно отминава за около седмица.


Обичайно обривите се дължат на конктакт с насекоми (комари, паяци, микроакари в завивките и др.), изявяват се след разходка сред природата/пребиваване на открито, а в някои случаи и след консумация на колбаси, ядки, банани, ягоди, мед, яйца и др.


При строфулусът лигавиците не се засягат! Обривите са силно сърбящи, папуло-уртикариални и имат малка централна везикула (серопапула). Децата са неспокойни, с нарушен сън.


Лечението е с локални охлаждащи и успокояващи средства, важно е кожата да се запази от травма и усложнения с бактериална инфекция.