Негативните ефекти на слънцето върху детската кожа са многообразни. Колкото по-малки са децата, то те са и по-чувствителни към слънчевата радиация. Но от друга страна, колкото по-големи стават нараства желанието им за игри във водата, на пясъка и както и с приятели в парка. Контролирането на слънчево излагане е много по-трудно, именно затова трябва да сме подготвени!

Правилният избор на слънцезащитно средство

Сред препоръкитe на Световната здравна организация(World Health Organization WHO) и Американската академия на педиатрите(American Academy of Pediatrics AAP), най-добрата стратегия е да се избягва употребата на слънцезащитни кремове в кърмаческа възраст. Тогава кожата е с по-висока пропускливост и по-голямо съотношение телесна повърхност/тегло, това означава, че абсорбцията на нанесените кремове при тях е завишена и е завишена опасността от възникване от токсични ефекти.


 

Най-добрата стратегия е да се избягва директното излагане на кожата на слънчево греене и покриването с подходящи дрехи, шапки, сенници и т.н.


В детска възраст е препоръчително да се избягват кремове, съдържащи oxybenzone и homosalate. Съставките имат системна резорбция и се откриват в тялото седмици след приложение на слънцезащитния крем, доказани са негативните ефекти върху ендокринната система, както и като причина за възникване на кожни и други алергични реакции. През 2019 г., FDA (Food and Drug Administration) обявява цинковия оксид (zinc oxide) и титаниевия диоксид (titanium dioxide) като безопасни и осигуряващи адекватна защита, основни съставки на слънцезащитните кремове.

 

Безопасните слънцезащитни кремове за деца са на минерална основа, т.е. на опаковката е означено, че съдържат цинков или титаниев оксид.


За предпочитане са водоустойчиви варианти, а минималният слънцезащитен фактор трябва да бъде SPF 15! За кърмачета над SPF 30.

 

Общи стратегии за предпазване от слънчево изгаряне

  • На първо място се препоръчва да се избягва излизане и излагане на слънце във времевия интервал от 10 до 15 ч. Това е трудно постижимо за нашите ширини, но трябва да се има предвид особено за периода от средата на юли до края на август и с повишено внимание да се спазва за кърмачетата.
  • При всички случаи директното слънчево огряване е особено опасно през летния сезон в периода от 12 до 15 ч.
  • При по-големите деца и при посещение на басейни и море се нанася подходящо слънцезащитно средство и то през периоди от около 2 часа. Слънцезащитните кремове се поставят на суха кожа, добре е да го нанесете у дома около 20-30 минути преди излагането на слънце.
  • Особено внимание се обръща на децата с чувствителна кожа и налични пигментни кожни образувания, заболявания или роднини с доказано рак на кожата.
  • Дори при нанесен слънцезащитен крем, най-добрата стратегия е покриване на кожата с подходящи светли дрехи, като различните материи имат различен слънцезащитен фактор.
  • Винаги предпочитайте за игра сенчести места, с просторни пространства и естествена дървесна/растителна сянка.

Референции:

1. Sunburn Clinical Presentation, Aug 12, 2021 Author: Christopher M McStay, MD, FAWM, FACEP; Chief Editor: Joe Alcock, MD, MS  
2. What the American Academy of Pediatrics (AAP) guidelines for prevention of basal cell carcinoma (BCC) in children and adolescents?
Updated: Mar 23, 2021 Author: Robert S Bader, MD; Chief Editor: William D James, MD
3. WHO Radiation: Sun protection 13 September 2003, https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-sun-protection
4. FDA Shedding More Light on Sunscreen Absorption New research adds to our understanding of sunscreens
5. Effect of Sunscreen Application on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients A Randomized Clinical Trial, January 21, 2020