Кашлицата е един от най-честите симптоми на заболяване при детето. Въпреки че може да звучи плашещо, в повечето случаи не е признак на сериозно заболяване. Кашлянето всъщност е важен защитен рефлекс на организма. Има случаи обаче, когато този симптом налага посещение при лекар и провеждане на сериозно лечение.
 
 
Как да различим колко опасна е кашлицата?
 
 

1. „Лаеща кашлица“

 
"Лаещата кашлица" се дължи на възпаление на горните дихателни пътища. Най-често се дължи на круп, възпаление на ларинкса и трахеята.
 
Крупът се появава в резултат на вирусна инфекция, но може да бъде причинен и от алергия и промени в температурата през нощта. Въздушните пътища при малките деца са по-тесни и възпалението на лигавицата, понякога затруднява дишането. Рискът от круп е по-висок под 3-годишна възраст.
 
Кашлицата при круп започва изведнъж през нощта. При децата често се отчитат хрипове, „свирещо дишане“.
 
 

2. "Магарешка кашлица"


 
Тази кашлица е придружена от специфичен звук, подобен на хълцане, задавяне. Специфичният звук се чува в края на кашлянето, при вземането на въздух.Такава е кашлицата при коклюш. Дължи се на инфекция с пръчковидната бактерия Bordetella pertussi. Други симптоми при коклюш са хрема, кихане, повишена температура.
 
Случаите на коклюш при децата се срещат под 1 година. Заболяването е силно контактно, разпостранява се по въздушно-капков път и чрез замърсени вещи и повърхности, което е наложило честотата на ваксинирането в детска възраст.
 
Имунизиране срещу коклюш се провежда на 2., 3., 4. и 6. месец като част от комбинираната петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип В.
 
През 6. година на детето се прави реимунизация срещу коклюш като част от комбинирана ваксина и срещу дифтерия, тетанус и полиомиелит. 
 
 

3. Кашлица в комбинация с кихане

 
Ако при издишането на въздух, детето издава звук подобен на кихане, е признак на възпаление на долните дихателни пътища и белия дроб. Подобно кашляне се наблюдава и при астма или вирусни инфекции, при бронхиолит. При инцидентни случаи не бива да се изключва вероятността за чуждо тяло в дихателните пътища.
 
 

4. Кашлицата през нощта

 
Почти във всички случаи кашлянето се изостря през нощта. При настинка и грип секретите от синусите и носа се стичат в гърлото, което продуцира кашляне.
 
Кашлицата при астма също се изостря през нощните часове, което се дължи на по-голямата чувствителност и раздразнителност на дихателните пътища по време на сън. 
 
NEWS_MORE_BOX
 

5. Кашлицата през деня

 
Студеният въздух и физическата активност през деня винаги могат да влошат кашлицата. Когато обаче не се касае за респираторно заболяване, добре е да се помисли дали организмът не реагира на определени алергени, като цигарен дим, прах, домашни любимци, ароматизатори...
 
 

6. Кашлица и висока температура

 
Кашлица, температура, хрема – това са симптоми на респираторна инфекция. Повишаването на температурата над 39 оС обаче е признак на по-сериозно заболяване. При учестено, накъсано дишане, се подозира и пневмония.
 
 

7. Кашлица с повръщане

 
Повръщането при кашляне най-често се дължи на силния рефлекс на връщане на храна при децата. Среща се при настинка, грип или астма, дължи се на попадане и изхвърляне на секрети от гърлото, попаднали в стомаха. Тогава повръщането е инцидентно, в малко количество. Сериозен признак е, когато то не спре.
 
 

8. Постоянна кашлица

 
При респираторни инфекции детето може да кашля в продължение на седмици, особено ако прекарва инфекция след инфекция.
 
Иначе постоянна кашлица се наблюдава при астма, алергия и хронични инфекции на синусите или дихателните пътища.
 
 
Към лекар родителите задължително следва да се обърнат отново, ако кашлицата продължи повече от 3 седмици.