Коледните и новогодишни празници са щастлив период, по време на който се събира семейството, спазват се различни традиции, приготвят се вкусни ястия. 

 

Когато в семейството има малко дете обаче, винаги на първо място трябва да се мисли за безопасността муКакви опасности крият празничните дни за малкото дете?

1. Натравяне. Около коледните празници присъстват различни растения – имел, коледна звезда, джел и други, които се използват за декорация например. Както повечето растения, те съдържат алкалоиди, които се считат за потенциално отровни. При поглъщане те могат да предизвикат симптоми като гадене и повръщане. Ако това се случи, е необходимо незабавно да потърсите лекаска помощ. Препоръчва се растенията да се държат извън обсега на децата и в никакъв случай с тях или с части от тях да се украсяват ястия, коледната трапеза и други. 


2. Алкохолна интоксикация. Децата имитират действията на възрастните, те са любопитни и често непредпазливи. Поради тази причина е възможно съзнателно или несъзнателно детето да отпие от някоя оставена чаша. То много по-лесно и бързо може да се „опияни” дори от минимално количество алкохол без дори да разберете. Затова е важно алкохолните напитки да не се оставят без надзор. 


3. Хранително натравяне. Изобилието от храни по време на празниците крие определени опасности. Това важи особено за тези, които бързо се развалят, например сладкишите. Задължително опитвайте храната преди да я дадете на детето, за да прецените дали не е развалена. 


4. Задавяне. Коледна украса, орнаменти, малки играчки и предмети могат да са много опасни за малкото дете. Ако ги постави в устата си, съществува непосредствен риск от задавяне. Аспирацията (вдишването) на чуждо тяло винаги изисква спешна лекарска намеса, тъй като състоянието може да е животозастрашаващо. Основното правило е, че всяка една играчка, която детето може изцяло да сложи в устата си, е забранена за игра.  

 

Това важи с особена сила и за ядките – орехи, фъстъци, семки и други са абсолютно забранени за деца под 3-годишна възраст, тъй като те са най-рискови за аспирация в дихателните пътища. В чист вид те не трябва да се дават в тази възрастова група. 


5. Пожар. Ярките предмети привличат вниманието на децата. Такива могат да са горящите свещи например. Детето е любопитно, може да хвърли запалим предмет върху свещта, да доближи играчка до нея, да докосне пламъка. Затова трябва да се подхожда с повишено внимание и да не се оставя детето самò с леснозапалими предмети. 


6. Травми и инциденти. Събирането на много хора, особено ако са налице и повече деца, неминуемо увеличава риска от травми и инциденти. Децата не трябва да се оставят безпризорни или под контрола на по-голям брат/сестра или роднина. Особено, ако детето е под 3-годишна възраст непрекъснатият зрителен контакт и пристъствието на родител са задължителни.

 
7. Инфекции. През зимния сезон значително се увеличава рискът и честотата на респираторните инфекции. Особено застрашени са бебетата и децата до 3-годишна възраст. Възрастните могат да са само носители или да прекарат едно респираторно заболяване само с леки прояви на хрема и неразположение. При малкото дете обаче една така инфекция може да протече по-тежко. Поради тази причина се препоръчва избягване на контакт с болни хора, редовно миене на ръцете, проветряване на помещенията. Ако в семейството има бебе под 6 месеца, е по-добре контактите му с останалите да са минимални.

 

Коледните празници са светъл и щастлив момент, повод за радости и много положителни емоции. За да останат такива, трябва винаги да се подхожда с повишено внимание за безопасността и здравето на децата.