Какво представлява кашлицата?

 

Кашлицата е рефлекс, който еволюционно се е развил с цел да подпомогне прочистването на дихателните пътища от попаднали там чужди за организма частици, вкл. и инфекциозни. Тя може да възникне вследствие на инфекциозен процес, засягащ различни части на дихателната система, като резултат от инхалиране на чуждо тяло (ядки, части от играчки), при наличие на вродени малформации на дихателната система и др.


 

Според повечето специалисти кашлицата се разделя на остра, когато продължава по-малко от 4 седмици, и хронична – с давност над 4 седмици.

 

Кои са основните причини за остро настъпила кашлица при децата?

 

1. Инфекция

 

  • Номер едно причина за кашлица при децата е т.нар. обикновена настинка, която протича с възпаление на горните дихателни пътища. Тя се предизвиква от вирусни агенти. Този вид кашлица възниква вторично в резултат от дренирането на мукозния секрет към задната част на фаринкса, където той предизвиква дразнене на кашличните рецептори. Повечето деца под 8 години не могат ефективно да „изкашлят” стичащия се секрет. Обикновено те го преглъщат, което в един момент при последващо закашляне може да доведе до обилното му повръщане.
  • Инфекция, засягаща ларинкса може да доведе до развитието на т.нар. круп синдром, характеризиращ се с типична суха кашлица с лаещ характер, инспираторен стридор и затруднено вдишване, дрезгав глас. Острият ларингит обикновено е с вирусна етиология.
  • Инфекцията на синусите обикноено възниква като усложнение на обикновената настинка. Кашлицата настъпва в резултат от дразнене на рецепторите в гърлото от дрениращия се гноен секрет, който се стича по задната фарингеална стена.
  • Инфекциите на долните дихателни пътища също протичат с кашлица. Те могат да са причинени от вируси (бронхиолит, пневмония) или от бактерии (пневмония).

 

2. Алергичен ринит

 

Алергичният ринит обикновено протича с наличие на обилно количество водниста хрема. При сън или легнало положение секретът се стича назад към гърлото, предизвиквайки кашлица.

 

3. Чуждо тяло

 

Попадането на чуждо тяло в дихателните пътища се среща най-често при деца под 5-годишна възраст. Обикновено се инхалират ядки (фъстъци, семки и др.) или части от играчки. Анамнестично са налице данни за наличие на т.нар. „респираторна драма” - задавяне, съпроводено със силна кашлица и посиняване.

 

След като чуждото тяло се позиционира в дихателните пътища, настъпва кратък светъл период с различна продължителност, през който детето няма оплаквания.

 

По-късно постепенно се развива дихателна недостатъчност, съпроводена с кашлица, свирене в гърдите, недостиг на въздух.

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. Пристъп на бронхиална астма

 

Бронхиалната астма е хронично възпалително заболяване на въздухоносните пътища, което протича с периоди на обостряне и ремисия. Под въздействие на различни тригери (дразнители) настъпва стеснение на лумена на бронхите, предизвикано от:

  • Спазъм на гладката мускулатура;
  • Оток на стената на бронха;
  • Увеличена секреция на мукус.

В резултат от бронхообструкцията се затруднява предимно издишването, което може да е съпроводено с наличие на характерен звук от „свирене” в гърдите. Появява се суха, дразнеща кашлица, учестено дишане, недостиг на въздух.

 

5. Гастроезофагеален рефлукс

 

Връщането на стомашно съдържимо нагоре през хранопровода може да предизвика дразнене на кашличните рецептори. Тази кашлица е по-често срещана при кърмачета и малки деца и трябва да се предполага след изключване на друга, по-често срещана причина.

 

6. Психогенна кашлица

 

Тя се описва често от родитеите като опит на детето да си прочисти гърлото. Характерно е, че то няма никакви други оплаквания, кашличният пристъп може да се спре волево от детето и не се появява по време на сън.