Обривите са сравнително често явление по кожата при най-малките деца, от кърмаческа възраст. Докато едни изглеждат безобидни, други са признак на заболяване.

Представяме ви 6 вида обрив, който се срещат при децата с различна  честота, с характерните особености за тях.
 

 

1. Потница, подсичанеПоявява се най-вече при гънките и местата, който най-много се запарват при кърмачето: по шията, гънките на ръцете, краката, по кожата на седалището и бедрата в близост до пелената.
Дължи се на повишеното потоотделяне в тези области и запушване на потните жлези. Пъпчиците, които се образуват, са червени и отминават след 2-3 дни при спазване на повишена хигиена и допълнително почистване на засегнатата кожа. Полезно е да се правят въздушни бани. В някои случаи е целесъобразно включването на крем с цинк.

 

2. Диатеза


Под диатеза се има предвид кожното проявление на хранителна алергия, която също е често срещана при кърмачетата при въвеждането на твърда храна. При този обрив е характерно лющене на кожата, дори пигментиране. Обривът най-често се появява на бузите. Възможен е оток на тъканите.
В по-голяма част от случаите състоянието е придружено с разстройство, повръщане, колики и метеоризъм.
Лечението включва диетичен хранителен режим. При естествено хранене се налага режим да съблюдава и майката.
След установяването на продукта, към който е алергично детето, се ограничава приема му за няколко месеца.
Алергията може да бъде към някои от задължителните и полезни храни като яйчен жълтък, вид месо. Обикновено отминава след време.

 

3. Скарлатина


Скарлатината е детско инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно-капков път, контакт със заразени предмети или болен.
Обривът обикновено се изявява през второто денонощие след заразяването. Първоначално се наблюдава по шията и горната част на тялото, след което обривът „слиза“ надолу. Най-накрая  се разпространява по крайниците и кожата на лицето. Характерно е, че обривът не обхваща кожата около носа и устата – там тя изглежда бяла, за разлика от останалата част на лицето, където е червена.
Пъпчиците са дребни и червеникави, с по-ярък връх. При натиск кожата при обрива побелява. При отминаване на заболяването се наблюдава специфично лющене на кожата на дланите и стъпалата.
При скарлатина се отчита повишена температура. Детето е вяло.
Налага се консултация с лекар веднага. Обикновено домът се поставя под карантира. Родителите е добре да съобщят за заболяването в детското заведение.
Лечението е насочено към предотвратяване на усложненията от заболяването. То е симптоматично.
Препоръчително е детето да приема много течности и да е на постелен режим.

 

NEWS_MORE_BOX


4. Варицела


Едно от най-честите заболявания при малките деца, което се отличава с неприятен обрив по кожата и лигавиците, включително половите органи, клепачите. Отначало пъпчици са бледо розови, като в последствие нарастват и се превръщат в мехурчета. По-късно серозната течност изтича и се образува коричка.
Варицелата е заразна, предава се по въздушно-капков път. Характерно е за нея, че се боледува веднъж. Инкубационният период е 2-3 седмици.
В началото на заболяването телесната температура се повишава рязко до 39 оС, характерно е и силно главоболие. При малките деца се среща и повръщане и диария.
Обривът е свързан със силен сърбеж. Детето обаче трябва да се пази от чесане, тъй като това може силно да възпали кожата.
Пъпките се обработват с ментолов спирт. Лекарят може да изпише допълнително прахче или друго лекарствено средство за тях. За температурата се използват обичайните медикаменти.
Обривът се появява на 2-3 три вълни през целия период на боледуване.
Особено заразна е серозната течност от мехурите. Инфекцията може да се предаде до отпадането на коричките.

 

5. Рубеола


Имунизационният календар включва ваксиниране срещу рубеола, но то се провежда на 13-месечна възраст. Тъй като се отчитат единични случаи на заболяване, разпознаването на обрива, може да е само от полза.
При тази шарка пъпките са едри, с размер на лещено зърно. Обривът се развива за часове и се локализира предимно по гърба и седалището.
Отчита се телесна температура до 38 оС.
Лечението е симптоматично.
Заболяването носи риск за бременните, в ранни срокове заразяването води до увреждане на плода.

 

 

6. Морбили


Тривалентната ваксина включва и изграждане на имунитет срещу морбили, след навършване на 1 година. Заболяването може да се срещне по изключение. Предава се по въздушно-капков път.
Заболяването започва с рядко повишаване на телесната температура, главоболие, хрема, кашлица. Характерно е дразненето от светлина и сълзенето на очите.
Обривът се появява на втория-третия ден, първоначално зад ушите и по лицето, като постепенно се смъква към тялото. За разлика от скарлатината, обривът обхваща кожата по цялото лице.
Пъпките са розово-червени, след известно време няколко се сливат като образуват едно общо петно.