Алергиите заемат водещо място сред заболяванията в детска възраст. Прах, полени, домашни любимци, насекоми – всички те могат да ги предизвикат. Счита се, че в САЩ повече от 50 милиона души страдат от някакъв вид алергия, а това е и една от водещите причини за пропускане на училище.

 

Понякога обаче разграничаването на алергията от обикновената вирусна инфекция може да бъде много трудно, тъй като симптомите могат да се припокриват. При по-внимателно и задълбочено снемане на анамнеза двете състояния биха могли да се отдиференцират. Ето някои насочващи въпроси, отговорите на които биха могли да ни насочат към точната диагноза:


 

1. Има ли смяна на сезоните?

 

Ако симптомите са се появили при смяната на сезоните, би могло да става въпрос за алергия. Оплакванията при алергичния ринит възникват по едно и също време на годината и при определени обстоятелства – например през есента, когато започват да падат листата на дърветата или през пролетта, когато цветята започват да цъфтят. Симптомите при алергия включват кихане, водниста хрема, запушен нос.

 

Обикновената настинка, от своя страна, се предизвиква най-често от вирусни агенти и може да се прояви при всякакви обстоятелства, във всеки един момент от годината, но най-често това се случва през зимните месеци.

 

2. Внезапно ли са се появили симптомите?

 

Ако отговорът е да, то тогава става въпрос по-скоро за алергия. Обикновено в тези случаи освен, че се появяват внезапно, оплакванията се задържат продължително време – докато детето е в контакт с конкретния алерген – период, който може да продължи седмици и месеци. От друга страна, при настинка клиничната картина се развива постепенно, а симптомите продължават от 7 до 10 дни.

 

3. Има ли детето зачервени очи и сълзене?

 

Ако те са налице, по-скоро се касае за алергия. Алергичният конюнктивит е често срещан сред децата, тъй като въздушните алергени могат да попаднат в окото и да предизвикат възпаление на конюнктивата (прозрачната мембрана, която покрива окото и клепачите).

 

4. Има ли детето температура?

 

Ако има, това насочва към обикновена настинка. Алергичният ринит и риноконюнктивит никога не се съпровождат с повишена телесна температура, докато при вирусните инфекции това често се случва.

 

NEWS_MORE_BOX

 

5. Какъв е цветът на секрета от носа?

 

Жълто-зеленикавият секрет се среща при обикновените настинки. При алергичните заболявания обикновено секретът е воднист и обилен и лесно изтича от носа.

 

Ако отговорите на въпросите насочват към алергично заболяване, консултирайте се с лекуващия лекар на детето. Домашните любимци, тютюнвият дим, полените, домашният прах, храни, сапуни, плесен са само малка част от причинителите на алергии. Опитайте се да установите кое в околната серда е предизвикала алергията. Това може да бъде например започване на цъфтеж на определено растение, появата на мухъл в жилището, появата на домашен любимец и много други. Отстраняването на алергена е първата стъпка в лечението.

 

Често обаче единственият начин за установяване на точния алерген е провеждането на изследвания. Това може да включва кожно-алергични проби или кръвен тест. Ако се докаже алергия, лекуващият лекар ще препоръча ограничаване на контакта с причинителя, като може да предпише и някои медикаменти за облекчаване на симптомите и ограничаване на възпалението.

 

Ако симптомите насочват към банална настинка, е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар преди да предприемете лечение. Така наречените OTC-продукти, които се отпускат без лекарско предписание, имат недоказан ефект за лечението на това състояние. За понижаване на температурата може да дадете парацетамол или ибупрофен. Могат да се предпишат и промивки на носа с физиологичен разтвор или солена вода под формата на спрейове или капки. Обикновено баналните настинки се самоограничават и не е необходимо провеждане на специфично лечение.