В първа част - високата температура

 

 


 

2. Силно главоболие


Децата по-рядко могат да се оплачат от главоболие, при тях по-срещаният симптом са болките в корема. Възможно е, когато детето съобщи, че го боли главата, да имитира поведение на човек от семейството, който често се оплаква от главоболие. Или обратното, детето може да се чувства некомфортно, но да не осъзнава, че това се дължи на главоболието му. Състоянието и поведението му, и в единия, и в другия случай, изисква внимание и разбиране от страна на родителя.


Много често на детето, което се е оплакало, че го боли главата, след кратко време му минава или то забравя за това. Ако след десетина минути детето потвърждава, че го боли главата, то може да му се дадат от познатите лекарства, които се предлагат в аптеките без рецепта, форма на парацетамол за деца. Умереното главоболие обикновено отшумява с тази мярка.


При положение, че главоболието продължава няколко часа или е интензивно, детето не е в състояние да играе и се храни, консултацията с педиатъра е наложителна.


В повечето случаи главоболието се дължи на стягане на мускулите при врата и главата. При такова главоболие откриването и отстраняването на източника на напрежение е най-добрата форма на терапия.

 

 

В много малък брой случаи главоболието е неврологичен симптом. Тогава е придружено с двойно виждане, обърканост, затруднено предвиждане, което и налага посещение на медицинския кабинет веднага.


Главоболието, което е придружено от повишена температура, повръщане, обърканост, неподвижност на врата, е състояние, което също изисква спешна медицинска помощ.


Не е нормално и честото оплакване от главоболие при детето. В този случай също се налага консултация с педиатъра.

 

3. Обрив


Обривите при децата са често срещано явление. Пъпчиците появили се по ръцете или краката не би трябвало да безпокоят, за разлика от обрива по цялото тяло, който изисква медицинско внимание.

 


Обривът вследствие на вирусна инфекция, алергична реакция, включително и копривната треска, е червен, пъпчиците са бели, при натискане на засегната кожа тя побелява и после отново почервенява.

 


По-опасен е обривът, при който пъпките са червени или виолетови и не променят цвета си при натискане. Ако състоянието е придружено от висока температура, пъпки има и по лицето, детето страда от повръщане, заболяването е по-сериозно и изисква преглед при лекар своевременно.

 


Друго сериозно състояние е, ако обривът е придружен от подуване на устните, което може да е в следствие на силна алергична реакция. В този случай задължително се налага спешна помощ. Препоръчително е да се даде на детето дифенилхидрамин (Benadryl). Възможно е да се появят затруднения с дишането.
 


4. Болки в корема


При детето рискът от хранително отравяне е голям, тъй като храносмилателната система и организмът му като цяло са по-чувствителни. Първият признак за такъв проблем е оплакването от страна на детето за болки в корема. Друг придружаващ симптом, както на хранително отравяне, така и на гастроентерит - който се познава повече като летен грип без да има нещо общо с вирусите на грипа – е диарията и след това повръщането.
 

 

Диарията и повръщането при детето са опасни, тъй като много по-бързо, отколкото при възрастния, могат да причинят дехидратиране на организма. Водно-солевият баланс бързо се нарушава, което е и причината лекарят да изписва електролитни разтвори за прием.
 

 

Каква терапия ще се приложи, много зависи от възрастта и състоянието на детето. Често подобни оплаквания отминават за ден, два, като детето запазва жизнеността си. В други случаи заболяването е изтощително, налага по-дълго придържане към специален режим на хранене. По-рядко се налага по-сериозно медикаментозно лечение.
 

 

Когато загубата на течности на организма е много по-висока от приема, единственият начин да се компенсира, е венозното преливане на разтвори, което се извършва в лечебно заведение.

NEWS_MORE_BOX

 Как да разпознаем, че дехидратирането на организма преминава опасна граница? Ако детето посети три пъти тоалетната по голяма нужда или повърне три пъти, при достатъчен прием на течности, дехидратирането може да се предотврати или то да е слабо и умерено. Тогава родителите ще се справят със състоянието при спазване препоръките на лекуващия лекар. Когато детето на всеки час изхвърля течности - повръща или има позив на диария, както и при комбиниране на двата симптома, вече се налага медицинско наблюдение на състоянието му поради големия риск от силно дехидратиране.
 

 

5. Скован врат


Неподвижният врат е по-малко познат признак, но от тези, които показват необходимостта от спешна медицинска помощ. Другите признаци, които ориентират за тревожността на състоянието са висока температура, светлочувствителност и главоболие. Тогава се предполага менингит.

 


В този случай скованият врат не се дължи просто на схващане, на възпалени мускули на врата, детето не просто държи главата си на една страна. Показателно е общото му състояние в комбинация със симптома.

 


Детето може да държи главата и врата си неподвижни и при тонзилит. Възпалението на сливиците също е придружено от висока температура и детето да е отпуснато, но тогава то съзнателно избягва движението на врата и главата, тъй като те му причиняват по-силен дискомфорт.

 


Съветът в случай на скован врат е да се повика лекар за преглед у дома и преценка на състоянието.

 


Причината за симптома може и да е травма, което също налага спешна медицинска помощ.