Зъбният кариес е едно от най-значимите социални заболявания, като засяга над 2,4 милиарда възрастни и над 621 милиона деца в световен мащаб, според проучване проведено през 2015 година. 

 

Кариесът на зъбите е патологичен процес, при който се наблюдава деминерализация и деструкция на твърдите зъбни структури - емайл, дентин и цимент. Това е процес, който се развива в условията на променена орална среда. 


 

Кои са факторите, които водят до развитие на зъбен кариес?

Предпоставките за възникване на начална деминерализация на твърдите зъбни структури могат да бъдат класифицирани в няколко групи- свързани с микробната флора в устната кухина и оралната среда, с оралната хигиена, с начина на живот.

 

Устната кухина е най-богатото място в тялото на бактерии- както на брой, така и като видово разнообразие. При оптимални условия съжителството на бактериите с човешкия организъм не предизвиква патологични изменения по лигавицата и зъбите. В определени ситуации (при понижен имунитет, влошена хигиена) микроорганизмите претърпяват бурно и необезпокоявано развитие. Това води до образуване на големи колонии бактерии около зъбите и насищане на средата с различни вредни крайни продукти от обмяната им (лепливи протеини, киселини). Повишеното бактериално съдържимо и голямата киселинност води до деминерализация на зъбните тъкани и кариес.

 

Друг фактор е слюнката. Колкото по-течлива е слюнката, толкова нейната измиваща функция е по-добра. Обратното - колкото по-лепкава е тя, толкова по-лесно бактерии и хранителни частици се залепват за зъбните повърхности. Киселинността на слюнката е друг важен фактор- колкото по-кисела е, толкова повече благоприятства образуване на кариеси по зъбите.

 

Оралната хигиена е фактор от първостепенно значение. Чрез добре изградените навици за почистване на структурите в устната кухина се постига отстраняване на хранителните остатъци, както и намаляване на микроорганизмите, които се развиват в различните интервали на денонощието. Важни етапи от хигиената при всеки човек с постоянно съзъбие са: почистване на зъбите с подходяща четка и паста, като се извършват правилни движения с достатъчен непрекомерен натиск. Вторият важен етап е междузъбното почистване, тъй като това е мястото, където най-често се развиват кариеси. Третият етап, който също много хора пропускат е почистване на лигавиците- езика, бузите и устните.

 

Факторите, които влияят на зъбния кариес от начина на живот също са няколко- хранене, вредни навици, стрес и работно време и др. Хранителните навици са водещ фактор при развитие на кариеса. Най-опасни са лепливите храни, както и тези съдържащи прости захари. Полезна за зъбите е твърда, както и сурова храна. Сред вредните навици, които благоприятстват кариозните процеси са тютюнопушене, консумация на алкохол, употреба на наркотични вещества, спане с отворена уста и др. Работата на смени се отразява лошо на оралното здраве, тъй като е променен ритъмът на почивка и бодърстване, оттам се променя хранителния режим и хигиената става нередовна и недостатъчна.

 

Какви са симптомите на зъбния кариес?

Зъбният кариес се развива прогресивно бавно, което определя и по-бедната симптоматика. Повечето пациенти обикновено не подозират, че имат кариес, тъй като в много случаи липсват обективни усещания.

 

Първите признаци на кариозни промени по зъбите се установяват при клиничен преглед. Те са свързани с промени в цвета на емайла - той става по-матов, тебеширено бял или с леко променен цвят. Ако началната лезия е в зоната на междузъбен контакт, при който липсва промяна в контура на зъба, обикновено се наблюдава потъмняване в зоната на дъвкателната повърхност.

 

Друг признак за кариозна лезия по зъбната повърхност е задържане на зъболекарската сонда в зоните, в които има промяна в цвета на емайла. При здрава зъбна повърхност може да се усети твърдост, а при кариозен процес сондата лек потъва. При наличие на кариес обикновено се наблюдава нарушена цялост на зъба. Наличието на разрушение улеснява натрупването на бактериална плака и задържането на храна.

 

Понякога се наблюдават и по-отчетливи симптоми, които пациентите забелязват преди посещението в зъболекарския кабинет. Такива симптоми могат да бъдат преходна болка (чувствителност) от химични, термични или механични дразнители. Болката е с времетраене равно на времето на действие на дразнителя. При междузъбен кариес може да има кървене на венеца, който е разположен в зоната на контакта на зъбите.

 

В зависимост от разположението и обхвата на кариозния процес може да се  наблюдава нарушена функция на зъба. Тъй като кариесът по своята същност е бактериално обусловен може да е съпътстван и с лош дъх.

 

Библиография:

Клинично поведение при лечение на зъбния кариес и неговите усложнения, доц. д-р Снежанка Топалова-Пиринска, дм.

 

На 16 октомври на Форум бременност и детско здраве може да чуете на живо водещи медицински специалисти, които ще коментират актуални и важни теми, свързани с раждането, бременността, майчиното и детско здраве. За повече информацията и за да проследите на живо събитието, регистрирайте се на на Investor Media PRO