Важно е зъбите да бъдат подредени добре, не само от естетическа гледна точка, но и от функционална. Когато има деформация на зъбните дъги, тоест не са подредени правилно, плъзгането на челюстите една към друга не се случва по правилни равнини, което води до хронично травмиране на зъбите. Най-често тези травми се изразяват в изтриване на зъбите, видими деформации във формата и отчупване на части от зъбите. 

 

 


Неправилната подредба на зъбите затруднява добрата орална хигиена, което е предпоставка за по-лесно развитие на различни инфекции и проблеми с устната кухина. 

 

 

Такива са, например, кариес, възпаление на венците и дори загуба на зъби.


Освен бързото износване, неправилно подредените зъби могат да дадат отражение и в работата на ставата на долната челюст.

 

Резултатите могат да бъдат от шум в ставата при движение до болезнени състояния. Неравномерните зъбни редици могат да причинят и усложнения, придружени с невъзможност за отваряне и затваряне на устата и остра болка. 

 

NEWS_MORE_BOX

 


Подреждането на зъбите е важно и трябва да се обръща нужното внимание на зъбните редици още от детска възраст. Д-р Бранимир Кирилов от Medical Dent съветва всички родители „да заведат децата си на зъболекар още на 3-годишна възраст, както по принцип трябва да се направи, за да може целият пробив и смяна на зъбите да бъде проследено от зъболекар и ако се налага намеса на ортодонт, тя да бъде ранна.“ 


За постигането на равни и подредени зъбни редици при децата е препоръчителна консултация с ортодонт и поставянето на подвижни апарати. Тяхната основна цел е да подготвят челюстта за бъдещите зъби. По този начин, когато дойде времето за пробив на постоянни зъби, те да пробиват в една подготвена, като размери, челюст и да застанат на мястото си. 


Често, след употребата на тези подвижни апарати може да се наложи и поставянето на ортодонтски апарати, които да подпомогнат зъба да застане на точното място. Така се постига добрата и функционална подредба на зъбите. Основно ортодонтските апарати се делят на 2 вида – фиксирани и сменяеми.


Фиксираните апарати, най-често брекети, се състоят от няколко елемента, които се фиксират около единични задни зъби, които да играят ролята на опора. След това самите брекети се залепят за останалите зъби и с помощта на метална дъга е съединяват помежду си. При затягане на дъгата се създава напрежение, което помага за наместването им в правилна позиция. Брекетите изискват обслужване и смяна на металната дъга в различните етапи от процеса. Съвременната медицина дава възможността на всеки пациент да избере най-подходящите брекети, като те предлагат богато разнообразие от метални, полуестетични, керамични и сапфирени предложения. Освен това пациентът може да има избор дали брекетите да бъдат захванати от външната или от вътрешната част на зъбните редици, като това трябва да бъде консултирано с ортодонт. 


Сменяемите апарати се делят на няколко вида, като основните са сменяеми шини и алайнъри, като например шините Invisalign. Сменяемите шини са подходящи за подреждането на зъбните редици при деца и подрастващи. 


Шините Invisalign са иновативно и щадящо зъбите решение за коригиране на подредбата на зъбите. С тяхна помощ пациентът получава максимален ефект, като си спестява нежелания вид на традиционните брекети и стандартните шини. Invisalign предлага лесно почистване, както и възможността да бъдат сваляни по всяко време, според желанието на пациента. Предимствата на този тип шини са бързите резултати, по-лесното поддържане на добра орална хигиена и факта, че те са прозрачни и практически невидими

 

Важен елемент от подреждането на зъбните редици е спазването на отлична орална хигиена. При нея се използват по-специфични инструменти, които позволяват проникване в дълбочина, независимо от апаратите за фиксиране. Такива са например специална ортодонтска четка, междузъбни четки, както и конци. Спазването на добра орална хигиена ще ви защити от развитието на кариеси по време на самото лечение. 

 

 

Независимо на каква възраст сте, екипът на Medical Dent ви съветва да се погрижите за вашата усмивка и подредбата на вашите зъби. По този начин ще си гарантирате не само красива и здрава усмивка, но и правилно функциониране на зъбните редици.

 

За повече информация се свържете с екипа на Medical Dent!