След като в предишната статия засегнахме една много важна тема – зъбния кариес, или по-точно зъбната плака, днес ще споделя с вас малко повече за зъбния камък.
 
Сигурен съм, че повечето от вас са чували за него, други не са, но така или иначе той е много често срещано явление във всички възрасти, дори и при хора, носещи протези. Странно, нали? Дали всъщност сме наясно колко опасен може да бъде той и как може да повлияе на цялостното ни здраве?

Дори и да извършвате редовно своята устна хигиена, в голяма част от случаите на някои места остава повече или по-малко количество зъбна плака с целия й арсенал от бактерии и химически съединения, които не спят. Най-често не успяваме да почистим добре по линията и под нивото на венците и около пломбите. И така, с течение на времето на тези места, плаката продължава да се увеличава. След около 26 часа тя може да започне да се втвърдява, благодарение на минералните йони, които достигат до нея с помощта на слюнката. Постепенно зъбната плака, преминава в много твърда консистенция, известна като зъбен камък. Един от основните проблеми, свързани с него е, че той не може лесно да бъде отстранен, а с четка е почти невъзможно. Следователно почистването на зъбите на тези места става затруднено и дори невъзможно, което позволява неговото увеличаване с всеки изминал ден.

 

Невъзможността за почистването на тези повърхности, дава възможност на бактериите да атакуват на спокойствие зъбите и лесно да предизвикват кариеси, но и води до възпаление на венците, което може да прерасне в пародонтит. Най-често зъбният камък се образува по вътрешната повърхност на долните предни зъби (откъм езика), както и по-вътрешната и външната повърхност на горните дъвкателни зъби. Това не е случайно, а е свързано с факта, че на тези места се отварят каналите на слюнчените жлези.


 

 


 
Важно да запомните е, че всички тези бактерии, които се съдържат в зъбния камък, могат да навлезнат в кръвния ток и да достигнат до всяка точка на организма и да предизвикат друго възпаление с по-тежък характер. В допълнение ще спомена, че проучванията доказват сериозна връзка между сърдечносъдовите заболявания и зъбния камък.

Най-добрият начин да се избегне това е следният:

  • Редовно почиствайте своите зъби по правилен начин.
  • Използвайте всеки ден конец за зъби минимум по един път или използвайте орален душ.
  • На всеки три или шест месеца посещавайте своя зъболекар за професионално почистване.
  • Не консумирайте вода с много високо pH.


Важно е да разберете, че след като зъбният камък се е образувал, само професионалното почистване при стоматолог ще ви помогне да се отървете от него. Не се опитвайте с груби средства и методи да го махнете, защото има опасност да увредите повече зъбите си, от колкото да им помогнете.