Всички сме чували за зъбния камък, но малцина знаят какво в действителност представлява той и как се образува.

 


Реално, зъбният камък е минерализирала плака – т.е. той произлиза от здраво прикрепената към зъбите ни съвкупност от микроорганизми и органични вещества.

 

Плаката има свойството да концентрира калций и фосфор, които постъпват основно от слюнката и храната. С времето те се натрупват под формата на различни химични съединения, довеждайки до „втвърдяването” на отлаганията по зъбите.

 

Зъбният камък бива надвенечен и подвенечен. Подвенечният е по-тъмен на цвят, той е по-здраво прикрепен към зъба и е силно повлиян от така наречената кревикуларна, тоест съдържащата се във венечното джобче, течност.

 

Зъбният камък има много вредно влияние върху венците и челюстната кост около зъбните корени, поради което е от изключителна важност да знаем как да предотвратим появата му и да намалим щетите, които би ни нанесъл.

 

Първият и най-важен съвет в тази насока е да се стараем да поддържаме перфектна устна хигиена, тъй като е установено, че формирането на първите кристали в плаката настъпва още в първия ден! Това означава, че най-добрият начин да предотвратим образуването на зъбния камък е всеки ден, чисто механично да премахваме плаката от всички повърхности на зъбите преди тя да е започнала да се минерализира.

 

Плаката се отстранява успешно с помощта на ръчна или електрическа четка за зъби, но при условие, че се извършват правилните движения. Посредством тях трябва да се обходят всички части на зъба, включително и границата между венец и зъб.

За целта трябва да се изпозлват и конци за зъби. Чрез тях единствено може да се отстрани адекватно плаката, която се образува в зоната на междузъбните контакти.

 

При пациенти с пародонтит е добре да се използват и междузъбни четки с подходящи размери, за да се премахне плаката в зоните под плътния междузъбен контакт, където венецът обикновено вече е отдръпнат.


Ако пропуснем дори само няколко поредни измивания на зъбите, то често в определени зони вече започва формирането на зъбен камък, който е невъзможно да се премахне само с четка. В този случай е необходима професионална помощ.

 

Разбира се, колкото и да се стараем, винаги има зони, които са труднодостъпни за нас, поради което другият важен фактор за редуциране щетите от зъбния камък е да посещаваме своя зъболекар за редовните му почиствания в неговия кабинет. Препоръчителният интервал за почистване на зъбен камък при повечето пациенти е веднъж на 6 месеца като при тези с пародонтит обикновено е по-често - веднъж на 3 месеца. Налага се заради задълбочените пародонтални джобове при това състояние.

 

За да сме сигурни, че контролираме зъбния камък, се налага да лекуваме навреме кариесите си, както и да коригираме своевременно неточни пломби и коронки с ръбове, тъй като всяка една неестествена неравност в устата задържа повече плака и съответно има по-висока предразположеност за натрупването му.

 

Добре би било и пациентите с неправилна подредба на зъбите и проблеми със захапката също да предприемат мерки, с които да се опитат да коригират тези проблеми, тъй като това отново са фактори, благоприятстващи по-лесното натупване на зъбен камък в определени зони.

 

Трябва да отбележа, че при пациентите се констатира различен темп на натрупване на зъбен камък, но безспорно гореспоменатите фактори оказват влияние на състоянието на зъбите на всички.