Чувствителност в зъбите се приема от слаба, внезапна болка до тежък дискомфорт, който може да продължи с часове. Често чувствителността в зъбите може да бъде симптом на начално по-тежко състояние на зъбите. 

 

Емайловата чувствителност е състояние, характеризиращо се със свръхчувствителност към нормални дразнители при запазена морфологичната цялост на зъбите. Наблюдава се по-често при жени и на симетрични зъби.


 

Причините за емайловата чувствителност са от ендогенно и екзогенно естество, които нарушават нормалната трофика и бариерна функция на емайла: 

  • Нервнопсихично пренапрежение;
  • Физическа преумора;
  • Анемии;
  • При авитаминози и хиповитаминози;
  • Физиологични състояния на жените – пубертет, бременност и климактериум;
  • Стомашно-чревни заболявания;
  • Ендокринни проблеми;
  • Инфекциозни заболявания;
  • Заболявания на централната нервна система;
  • Ревматизъм.

Причините се търсят в свръхвъзбудимост на централната нервна система, процеп между емайла и цимента в областта на зъбната шийка.

 

Екзогенни причини могат да бъдат киселини при консумация на плодове и напитки, при лечение на гастро-интестинални заболявания, при лечение на пародонтити, при работа в киселинни условия.

 

Трябва да се знае, че функционалната недостатъчност не е постоянно явление, а се проявява периодично. 

 

Явява се повишена чувствителност към студено, сладко, кисело и при докосване. Засяга групи зъби симетрично и по-рядко всички зъби едновременно. Особеното е, че тази свръхчувствителност на здрави зъби продължава известно време, след което изчезва и пак се появява в моменти на преживяно нервно напрежение, преди изпит, състезания, климактерични психоневрози и други психически пренапрежения. 

 

Зъбна чувствителност може да се прояви и при някои от следните некариесни зъбни състояния:

  • Силно механично четкане-при грубо, хоризонтално четкане на зъбите. С времето започва загуба на емайла в областта на шийката на зъба, при което се наблюдава дентинна чувствителност в областта;
  • Дентална ерозия - при нея има загуба на емайл в следствие на киселинни атаки от храни и напитки, при лечение на гастроинтестинални заболявания, при булемия. Дентинните каналчета на зъбите остават оголени и непокрити от емайл, което води до свръхчувствителност в зъба;
  • Зъбни рецесии - оголванията на зъба в областта на шийката на зъба и корена;
  • Пародонтални заболявания;
  • След почистване на зъбен камък-нормално отшумява до няколко дни;
  • Бруксизъм и бруксомания-това са състояния на скърцане и стискане на зъбите през денонощието, което също води до чувствителност в тях;
  • Отчупена пломба или част от зъба;
  • Избелване на зъбите-често по време на избелването и няколко дни след него се появява чувствителност в зъбите.

Кога зъбите могат да бъдат по-чувствителни?

 

При консумация на студени напитки, фрешове, плодове, сладки и кисели храни и напитки, студен въздух. Болката идва и си отива бързо. 

 

Как да предпазите чувствителните си зъби?

  1. Мийте зъбите си два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене с флуорна паста за зъби, съдържаща минимум 1350 ррм флуор. Можете да използвате и паста за чувствителни зъби, на пазара има различни марки, консултирайте се със стоматолога си. Иползвайте малки, кръгови движения за изчеткване на зъбите, не прилагайте сила, а сменяйте посоките. За предпочитане са електрическите четки за зъби или механичните - меки и средни по твърдост.;
  2. Сменяйте четката си за зъби на всеки 2-3 месеца или по-скоро, ако е захабена (разперени влакна);
  3. Не измивайте зъбите си веднага след консумацията на кисели храни и напитки, изчакайте поне час след това;
  4. Не жабурете с вода за уста директно след измиване на зъбите с паста и четка, изчакайте 30 минути и изжабурете с вода за уста;
  5. Консумирайте сладки и кисели храни и напитки по време на основните хранения, а не между тях;
  6. Ако стискате/скърцате със зъби - посетете стоматолога си, за да ви изработи шини за бруксизъм;
  7. Посещавайте редовно денталния кабинет.