Всеки има някаква страшна история или преживяване в главата си свързано с посещение в денталния кабинет. Повечето хора още от ранна детска възраст имат лош опит с дентален лекар. Това преживяване оставя трайно усещане за неприятност и очакване на болка, влезем ли в кабинета.

 

Проучване разкрива, че голяма част от популацията има страх от посещение в дентален кабинет, но около 12% от възрастното население имат дентална фобия.


 

Няколко съвета за справяне със страха от дентална манипулация:

  • Отпуснете се на стола и не изпускайте контрол над ситуацията. Работете върху това, което ще ви позволи да бъдете спокойни на стола и го споделете на вашия стоматолог. Ако пожелаете почивка, предупредете денталния си специалист и при даден знак от вас, той ще спре;
  • Обсъдете страха и раздразнението от посещенията в денталния кабинет със стоматолога си;
  • Напишете емайл на вашия стоматолог или поговорете с него. Споделете за всички неща, които ще ви провокират да се чувствате комфортно на стола и ще спомогнат за ефективността на работата на специалиста;
  • Ако стоматологът пренебрегне някои от вашите молби, просто потърсете друг специалист, на когото бихте имали доверие. Стоматологичните манипулации се базират на доверието между пациент-лекар;
  • Вземете със себе си приятел, роднина или любим човек;
  • Опитайте се да мислите за приятни неща, докато сте на стоматологичния стол. Психолози съветват да редите пъзели в главата си или пък да правите планове за седмицата, или за почивката, която ви предстои;
  • Не забравяйте, че не сте сами, не се чувствайте неудобно.

Денталните манипулации и техники се подобряват с годините и все повече се модернизират, за да могат да причиняват все по-малко болка на пациента.

NEWS_MORE_BOX

 

Психологическа помощ

 

Преди 20 години Тим Нютон, професор по психология, създава школа в Лондон за лечение на дентална фобия. Някои от неговите пациенти са били толкова ужасени от мисълта за посещение при дентален специалист, че не били търсили дентална помощ от 40 години. Професор Нютон прилага когнитивна поведенческа терапия и други психологически техники за справяне със страха и фобията.


Страх и нежелание
 

Има хора, при които страхът от зъболекари е много дълбоко поставен. Това са най-често хора, страдащи от деменция или аутизъм. Една от техниките, с която част от зъболекарите успяват да се преборят с подобни пациенти, е на първоначалното демонстриране. Лекарят обяснява и показва на пациента това, което ще бъде извършено в устата, но първо извън нея. Като обясненията е желателно да не се случват на денталния стол, а в неутрална за пациента позиция и място в денталния кабинет.

 

Оказва се, че децата израстнали през 60-те и 70-те години на 20-ти век са част от кръговрата на машинния натиск и амалгамените обтурации. Това неминуемо оставя трайни негативни спомени у тях, проявяващи се и на по-късна възраст. Затова съществуват лекарите по детска дентална медицина, те са хората, които знаят как да позитивират децата и да изградят у тях доверие и желание да посещават денталния кабинет.

 

Не е изненада, че често се натрупва - страхът от дентални манипулации, високата цена, възможността за замяна на денталния инструментариум със собствени аналози. Това увеличава процента на хората, които сами решават да си извадят зъб или да залепят част от зъба си с моментно лепило. Не са малко случаите, които демонстрират подобни ситуации.

 

Не бива да се пренебрегва денталния труд и да се забравя, че преди всичко до вас стои човек, а не просто „страшен“ зъболекар.