Родителите често подценяват захарта в храната, която дават на децата си. Това се установява в проучване на Max Planck Institute for Human Development в Берлин, както и от стоматолози и лекари от University of Louisville.

 

Проучването установява, че ¾ от родителите подценяват захарта в храна като портокалов сок, пица, плодови млека, кетчуп, зърнени закуски. Най-голямата разлика и разочарование идва от храните, които се смятат за здравословни. Например, повече от 90% от участниците в проучването подценяват захарта в плодовите млека.


 

Установява се, че голяма част от родителите не контролират телесното тегло на децата си. Децата с висок боди мас индекс (BMI) имат родители, които силно подценяват количеството на захар, което приемат децата им.


Захарозата е дизахарид, съставен от глюкоза и фруктоза. Това е захарта, съдържаща се в захарната тръстика и захарното цвекло. Захарозата е най-разпространената хранителна захар. Консумацията й във всички страни е изключително висока. Тя е евтина, лесно се произвежда и има високо калорийно съдържание.

 

Захарозата се съдържа още в картофите, ориза, житото. Влиза в състава на много кулинарно приготвени храни и напитки. Използва се като подсладител, обемна маса, консервант, овлажнител, коригент на консистенцията.

 

Съществуват категорични доказателства, че количеството и честотата на консумираните храни, съдържащи захароза, са най-важната причина за развитието на кариес. Тя покачва киселинността в устата до 200 пъти.

 

Кариесните лезии нарастват пропорционално на прибавката на захар в диетата. Когато захарта се приема по време на основното хранене, независимо дали е храна или напитка, кариесът не се увеличава значително. Проблемът идва в честата консумация на захарни храни и напитки между храненията. Приемът на шоколад четири пъти дневно значително увеличава кариеса, но най-силно е увеличението при тези, които получават карамел и бонбони между 22-30 пъти на ден и то между храненията.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Когато при готвенето към нишестето се прибави захароза, кариесогенността многократно се увеличава. Нишестето с високата си лепливост дълго задържа захарозата в близост с емайловата повърхност.

 

Захарозата се определя като „криминалната захар“, защото именно тя се метаболизира от кариесогенните микроорганизми до киселини. От нея се синтезират и екстра- и интрацелуларните полизахариди, играещи основна роля в зараждането, увеличението и самоподдържането на зъбната плака.

 

Контролът на хранителните навици може да бъде осъществен по следния начин:

  • Храната да се разпредели в три основни хранения;
  • Децата да се приучават към приемане на сутрешна закуска, осигуряваща хранителни продукти и енергия за училищния период;
  • Сутрин да се приема чаша 100% сок със закуската;
  • Да не се допускат междинни приеми на въглехидрати;
  • Да не се консумират газирани и подсладени напитки-ако се приемат, да бъде наведнъж, а не на бавни глътки;
  • Да не се консумират сладкиши и бонбони с прибавени захари;
  • Да не се консумират въглехидрати и сокове преди лягане.;
  • Въглехидрати с прибавена захар да се позволяват веднъж седмично за десерт;
  • Да не се консумират твърди бонбони, захарни пръчки или близалки;
  • Всеки прием на въглехидрати ако не завърши с почистване с четка или паста, да завършва с дъвчене на дъвка без захар, консумация на вода или изплакване на устата.

Тези съвети биха помогнали за профилактика и редуциране на кариозното число в детската уста. Aко не можете да се справите сами с изработката на правилен хранителен режим на детето си, обърнете се към детски дентален специалист.