Здравата и красива усмивка е ценно качество. Зъбите играят важна роля в редица физиологични процеси. Участват в дъвкателния процес, в говора и комуникациите, имат роля в определянето на формата на лицето. Зъбите имат и друга много важна функция в ежедневието - дават самочувствие и увереност в социалния живот. Не на последно място, зъбите и устната кухина са част от единството-организъм, където всички органи и системи си влияят и са зависими една от друга.

 

Доброто орално здраве и редовната грижа за зъбите могат да донесат само облаги за организма и социалния живот на човека. Здравата усмивка може да промени излъчването, да ни направи по-уверени и да подобри общото здраве на тялото.


 

Поддържайте здрави зъбите си за по-дълга употреба

Измивайте зъбите си 2 пъти на ден-сутрин и вечер след хранене, намалете захарните изделия и напитки, не пропускайте редовните профилактични прегледи в денталния кабинет. Тези мерки ще помогнат да намалите риска от развитие на заболявания като зъбен кариес и пародонтални проблеми. И двете състояния могат да доведат до загуба на зъби.

 

Ефективното въздействие на четките е само по достъпните зъбни повърхности, каквито са вестибуларните, оралните и дъвкателните повърхности при молари и премолари. Абразивите в пастите помагат за отстраняване на плаката по трудно достъпните места, а пространствата между зъбите трябва да се почистват с дентални конци или четчици за тези места.

 

Редовната употреба на денталния конец след вечерното измиване на зъбите намалява риска от апроксимален кариес и възпаление на интерденталната папила. Употребата на дентални конци е станала част от оралните грижи, за да допълни четкането. Конецът може да бъде с различна дебелина и вид, с или без восъчно покритие. 

 

Ако има достатъчно място се използва по-дебел конец, а при недостиг-по-тънък. В детската възраст най-препоръчваното средство са конците без или със държател. Интерденталните четчици се препоръчват на деца с ортодонтски проблеми.

 

Намалете риска от общи заболявания

Когато имаме пародонтални проблеми, бактериите, които ги причиняват, могат да попаднат в кръвоносната система на цялото тяло. Там, те произвеждат белтъци, наречени токсини. Могат да предизвикат образуване на съсиреци, тромби, които да попаднат на неподходящо място и да запушат важни кръвоносни съдове.

 

Диабетът е друго системно заболяване, което се свързва с пародонталните заболявания. 

 

Повечето изследвания показват, че хора, болни от добре контролиран диабет, показват клинично оздравяване, подобно на тези без диабет. При диабетици обаче с недобре контролиран диабет, пародонталното здраве се влошава по-бързо в сравнение с медицински здрави пациенти. Състоянието на диабет е свързано с понижена синтеза на колаген, повишена активност на колагенази, нарушена функция на неутрофили. Повишените нива на кръвна захар супресират имунния отговор на организма и водят до лошо оздравяване и податливост към рецидивиращи инфекции.

 

Поддържайте визията си

Грижата за здравето и чистотата на зъбите, намаляват риска от лош дъх. Лошият дъх е много често срещан проблем в съвременния живот. Той е резултат на натрупана плака и хранителни остатъци по зъбите и може да бъде симптом на пародонтален проблем, зъбен кариес. Лошият дъх ни смущава в ежедневието и може да се отрази негативно на социалния живот. 

 

Друго често срещано и неприятно състояние са петната по зъбите. Те се асоциират с прекомерна употреба на цигари, червено вино, кафе, черен чай, но могат и да бъдат резултат на различни дисплазии по зъбите.

 

Ако петната по зъбите започнат да променят размера, броя и формата си или засегнатите зъби започнат да предизвикват болка, незабавно трябва да се извърши преглед от дентален лекар.