Възрастните хора са приели за нормална постепенната загуба на своите зъби. Но сигурно ли е, че това трябва да е така? Не, разбира се. С правилната орална грижа и редовни посещения при денталния лекар, е възможно по-дълго да запазите своите зъби.

 

Пародонталните проблеми и зъбният кариес могат да се профилактират и лекуват на всяка възраст.


 

Кои са най-честите дентални проблеми при напреднала възраст?

Колкото по-възрастни ставаме, толкова е по-възможно редуцирането, намаляването на венеца. Това прави зъбите много по-чувствителни, отколкото са. Затова е нужно редовното посещение в денталния кабинет, където специалистите ще ви покажат как правилно и щадящо да четкате вашите зъби, за да пазите венеца. Водите за уста са част от мерките за справяне с чувствителността на зъбите и овладяване на възпалението на пародонта.

 

Ако сте загубили част от зъбите си в миналото и имате дентални мостове или протези, вие със сигурност имате нужда от добра орална хигиена и дентални нужди.

 

Заболяванията, които имат по-възрастните хора и медикаментите, които приемат за регулиране на здравето си, често предизвикват сухота в устата. Слюнката подпомага протекцията на зъбите срещу зъбния кариес, така че ако се намали нейното количество, зъбите са предразположени към дентални проблеми. Съобщете на вашия стоматолог за сухотата в устата, за да ви даде съвет как да се справите с нея.

NEWS_MORE_BOX

 

В основата на пародонталните проблеми стоят бактериите, които формират зъбната плака. Плаката се натрупва по зъбите, затова е много важно тази плака да бъде ежедневно премахвана, за да не се натрупва и да не предизвиква гингивално възпаление. Ако плаката не бъде премахната, във времето гингивалното възпаление може да обхване и костта под венеца. Костта под венеца е тази, в която се разполагат корените на зъбите и ако тя бъде увредена, то загубата на зъбите неминуемо ще започне.

 

Как да разберете, че имате гингивално възпаление?

Някои от основните симптоми на гингивалното възпаление са:

 

  • Кървящи венци при миене на зъбите;
  • Загуба на зъби;
  • Намаляващо ниво на венеца;
  • Лош дъх.

Не е задължително да имате всички тези симптоми, възможно е да е наличен само един от тях и да имате възпаление. Посещението при денталния лекар ще ви помогне в справянето с проблема.

 

Как да се предпазите от пародонтални заболявания и зъбни кариеси?

  • Почиствайте старателно зъбите си сутрин и вечер след хранене. Ако имате протези, то почиствайте ги след всяко хранене;
  • Използвайте паста за зъби с флуор. Има много пасти на пазара за справяне със зъбния камък и за цялостна грижа за вашите зъби;
  • Желателно е да използвате интердентални четки за зъби или конци за зъби поне веднъж на ден;
  • Намалете честата консумация на сладки храни и такива, съдържащи висока киселинност, приемайте ги с основното хранене;
  • Посещавайте редовно зъболекар.

 

За доброто почистване на зъбите се нуждаете от четка за зъби -мека или средна, за предпочитане е средна, и флуорна паста за зъби. За да почистите междузъбното пространство, трябва да използвате интердентални четки или конци за зъби. Ако имате артритни заболявания може да имате затруднения с движенията при четкане. В такива случаи може да използвате електрическите четки за зъби, те са много добър вариант. Електрическата четка премахва повече плака при спазване на методиката, отколкото ръчната четка за зъби.

 

Ако имате липсващи зъби, вариантите за коригиране на липсата са - корони, мостове и протези в зависимост от вашия случай. Тези конструкции ще ви помогнат да се храните нормално и да не губите самочувствието си.

 

При възрастните хора все по-често се срещат оралните улцери. Те могат да са провокирани от счупен зъб, неудобни протези, остри парченца от храна, алергии. Когато бъде премахнат вредният фактор, предизвикващ улцерата, тя трябва да изчезне до 3 седмици. Но има и такива, които не изчезват, тогава е желателно да посетите и да споделите с денталния си лекар. Много от сериозните заболявания, като оралният рак, се проявяват с незарастващи улцери. Винаги ранната диагностика и лечение водят до по-благоприятни резултати.