От тази седмица започна поставянето на силанти на деца на възраст от 5 до 9 години, което е безплатно като част от реализирането на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца на здравното министерство.


Силантът представлява специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Поставянето му предпазва децата от развиването на кариес, тъй като образуват бариера между зъба и бактериите. Прилага се върху първите постоянни зъби.


За дейността са заделени 1,3 млн. лв., която осигурява силанизирането на всички  деца на тази възраст.


Зъболекарската услуга се осъществява от лекари по дентална медицина в над 200 кабинета в цялата страна до края на ноември.


Освен силанизирането на детските зъби по Националната програма са предвидени и дейности за повишаване информираността сред населението за оралните заболявания. Те са насочени най-вече към родители, учители, бременните, децата и учениците.


До края на годината се очакват резултатите от националното проучване за състоянието на детското орално здраве. Част от целите, които си поставя програмата на здравното министерство да 2014 г., са:

 

  • 50% от 6-годишните да нямат кариес на временните и първите постоянни зъби;
  • 70% от 12-годишните да нямат кариеси на постоянните зъби;
  • 80% от децата на 18 години да нямат извадени постоянни зъби;
  • 70% от 18-годишните да имат минимум три здрави секстанти по CPITN (здрави венци и пародонт).Родителите, които желаят да се възползват от възможността за поставяне на силанти на децата си между 5-9-годишна възраст могат да се свържат със съответния регионален координатор на интернет–страницата на Програмата: www.oralnaprofilaktika.bg.


Отговори на въпроси и допълнителна информация може да се получи на безплатната телефонна линия 0800 1 45 46.