Заболяванията на венците се изразяват в подуване, болка или инфекция на тъканите, поддържащи зъбите. Има два основни вида заболяване на венците – гингивит и парадонтоза
 
Гингивитът е възпаление на венците, при което те стават зачервени и подути. Много често при четкане започват да кървят. Дългогодишният гингивит се превръща в пародонтоза. Заболяването се дели на няколко типа и всички те засягат тъканите, поддържащи зъбите. 
 
С влошаване на заболяването се засяга и костта, която е отговорна за задържането на зъба, а ако не се лекува, може да доведе и до неговата загуба. Всъщност, вследствие на пародонтоза се губят повече зъби, отколкото заради кариеси
 
Повечето хора страдат от някаква форма на заболяване на венците, които се оказват и главната причина за загубата на зъби при възрастните. Развитието на заболяването обаче е много бавно, а може да бъде и забавено до степен, която да ни позволи да запазим по-голямата част от зъбите си.
 
Осовият причинител на тези заболявания е плаката. Тя се образува от бактерии, които всеки ден се натрупват на повърхността на зъбите. Много от тези бактерии са безвредни, но някои от тях се оказват причина за развитие на заболяване на венците. Експертите препоръчват да се стремим ежедневно да премахваме натрупаната плака, за да предотвратим и излекуваме тези заболявания. Това можем да направим като редовно четкаме зъбите си и ги почистваме с конец за зъби.
 

Как тютюнопушенето засяга здравето на венците?

Пушачите са по-склонни да страдат от заболявания на венците, тъй като цигареният дим може да промени налепа в денталната плака, като увеличи количеството вредни бактерии. Пушенето също така намалява притока на кръв във венците и тъканите, поддържащи зъбите, като ги прави по-склонни към възпаление
 
При пушачите заболяването на венците се развива много по-бързо, в сравнение с непушачите. Поради намаления приток на кръв, при пушачите може да не се появи кървене, което е първият симптом на тези заболявания. 
 
Възможно е венците да кървят и когато се храним, оставяйки неприятен вкус в устата. Дъхът ни също става неприятен. Ако има съмнение за подобно заболяване, трябва да се посети зъболекар, който да прегледа зъбите и венците. 
NEWS_MORE_BOX
 
Какво може да се случи, ако заболяването на венците остане нелекувано?
 
Тези заболявания обикновено се развиват безболезнено, така че ние не забелязваме веднага щетите, които нанасят. Понякога обаче бактериите са по-активни и предизвикат рани по венците. Това може да доведе до образуването на абсцес. За период от няколко години, костта, подкрепяща зъбите може сериозно да се увреди. А ако заболяването се остави нелекувано за дълго време, лечението впоследствие става по-трудно.
 
Пародонтозата не може да бъде изцяло излекувана, но може да се контролира, стига да поддържаме добра устна хигиена. Трябва да сме сигурни, че премахваме плаката от зъбите си, а също така и редовно да посещаваме зъболекар за профилактични прегледи.