Красивата и здрава усмивка е необходимо средство при срещата с нови хора, при общуването с тях, при изграждането на приятелства. Така че младите хора трябва да се чувстват уверени и да се грижат за личната си орална хигиена.

 

Ако подрастващите младежи не се грижат за здравето на зъбите и венците си, ще се сблъскват с все повече дискомфортни за тях ситуации. Повод за тях могат да са: лошият дъх, оцветените зъби, зъбният кариес, загубата на зъби, зъбните ерозии.


 

Здравословното хранене е изключително важна част за поддържането на здрава и красива усмивка. При всеки прием на захарни изделия и напитки, зъбите са подложени на киселинна атака за около час. Тази атака се дължи на реакцията на глюкозата с бактериите, които продуцират плаката по зъбите. Тя от своя страна е кариесогенна и води до развитие на кариозни процеси и до възпаление на венците. Добре е да се храните три или четири пъти на ден и да изключвате храните, които полепват бързо по зъбите.

 

Какви могат да бъдат ефектите от тютюнопушенето, алкохола и наркотиците върху зъбите?

 

 • Тютюнопушенето може да оцвети зъбите, да доведе до възпалителни заболявания на венците, до загуба на зъби и много по-сериозно - до орален рак. Тютюнопушенето е основният фактор за лошия дъх. Алкохолните напитки също могат да развият рак на устната кухина. Ако се съчетава и с употребата на тютюневи изделия, рискът значително се увеличава.
NEWS_MORE_BOX
 • Алкохолът увеличава риска от развитие на кариозни процеси и от ерозии по зъбите. Повечето алкохолни напитки съдържат захари и киселини, което е предразполагащ фактор за денталните ерозии, ако се употребяват много често.
 • Нелегалните наркотични средства могат да доведат до редица здравословни проблеми. Някои от тях могат да предизвикат сухота в устата, а други увеличават риска от ерозии по зъбите, кариеси, заболявания на венците и лош дъх.
 • Често в тинейджърските години се налага пристъпване към ортодонтските методи за корекция на зъбите, за тяхното изправяне и подреждане в зъбните редици. Чрез брекетите или шините, могат да се поправят нежеланите разстояния между зъбите.
 • В тийн годините са много актуални бижутата за зъби. Това са малки бижута, които се залепват за зъба с помощта на дентален цимент. Те трябва да се поставят от дентален лекар, който ще може и лесно да ги премахне, при необходимост или желание. Изключително необходимо е, ако имате такова бижу, то мястото около него да бъде редовно почиствано, тъй като там много по-лесно и бързо се натрупва плака.
 • Нерядко при подрастващите се среща и пиърсинга в устната кухина. Той може да доведе до много повече негативи, отколкото са позитивите му.

 

Някои от нежеланите ефекти на пиърсинга са: инфекции; съседните тъкани лесно се възпаляват; езикът може да се възпали и подуе; може да се надраска, да отчупи част от зъбите и да предизвика кариозен процес; може да затрудни говора, храненето, преглъщането; затруднено е поддържането на добра орална хигиена; денталните манипулации могат да бъдат затруднени.

 

 • Много от спортовете, които младежите практикуват могат да наранят меките тъкани и зъбите. Затова е желателно да се носят т.нар. mouthguard или шини за спорт. Състоят се от скелет от твърда гума и слой от гел, който е изработен индивидуално по отпечатък и осигурява максимална протекция и комфорт. Те предпазват зъбите от счупване, луксации, избиване, а дори и от дислокация на долночелюстните стави. Желателно е шините за спорт да бъдат изработени от зъботехник по предварително взет от денталния лекар индивидуален отпечатък от устата на детето.

 

Няколко съвета за здрави тийн зъби

 • Мийте зъбите си поне два пъти на ден - сутрин и вечер, след хранене с паста за зъби съдържаща флуор. Използвайте средна или мека четка за почистване на зъбите с продължителност не по-малка от 2 минути;
 • Приемайте захарни изделия и газирани напитки с основните хранения;
 • Посещавайте денталния си лекар поне веднъж годишно;
 • Използвайте интердентални четки или конец за зъби за почистване на междузъбните пространства поне веднъж на ден;
 • Използвайте вода за уста за свежест;
 • Използвайте сламка при консумация на фрешове или газирани напитки, за да намалите киселинната атака;
 • Изчакайте поне един час преди да измиете зъбите си, след като сте приели напитка или храна, съдържаща киселини;
 • Дъвчете повече дъвки без захар след всяко хранене, за да помогнете на слюнчената секреция и да намалите киселинността в устата след хранене.