Всеки иска по-бели зъби, но как може да се случи това?

 

Избелването на зъбите води до много атрактивен и красив ефект, който може да се постигне без премахването на каквато и да е част от структурата на зъба. Трябва да се знае, че не е възможна коренна промяна в цвета. Наблюдава се по-светъл тон на основния цвят на зъба.


 

Има различни причини, поради които хората искат да избелят своите зъби. Хората са различни и както са различни цветовете на косите, цветът на кожата, така е различен и цветът, и нюансът на зъбите. Много малко са хората, които имат изключително бели зъби, а и трябва да знаете, че с напредване на възрастта, се променя и цветът на зъбите - те стават по-тъмни.

 

Зъбите могат да потъмнеят от редица фактори като храни и напитки - кафе, чай, червено вино, боровинки. Освен това тютюнопушенето също води до потъмняване на зъбите. Зъбният камък е част от факторите, които влияят на цвета на зъбите. Много хора пък са подложени на редовно антибиотично лечение, което в повечето случаи води до промяна в цвета.

 

Професионалното избелване на зъбите е най-ефективният метод за постигане на по-бели зъби. Ако сте решили да избелите своите зъби, трябва да се посъветвате с вашия дентален лекар, който да ви обясни за протичането на самата процедура. Вашият зъболекар трябва да прецени дали вашите зъби са подходящи за избелваща терапия.

 

Основната aктивна съставка в избелващите средства е водороден пероксид или карбамид пероксид. Когато активната съставка се разпадне, кислородът навлиза в емайла на зъба и прави цвета на зъба да изглежда по-светъл.

NEWS_MORE_BOX

 

Цялата процедура по избелването на зъбите може да бъде завършена за три-четири седмици.

 

Първоначално са необходими две или три посещения при вашия дентален лекар. За извършване на процедурата се използват шини, изработени специално за вашите зъби, по предварително взети отпечатъци.

 

Последните процедури могат да бъдат провеждани и в домашни условия, от самите вас. Необходимо е само редовно използване на шините, напълнени с избелващия гел, за около 3-4 седмици. Прилагат се за около 30 минути до час на ден.

 

На пазара вече са изработени нови продукти, които могат да бъдат прилагани върху зъбите за около 8 часа, по време на сън. Те водят и до по-бърз ефект.

 

Много от денталните кабинети днес, предлагат и избелване на зъбите чрез лазер. Избелването по този метод се извършва само от денталния специалист и резултатът се постига много по-бързо. Лазерното избелване може да изсветли цвета на зъбите с 5-6 тона.

 

Продължителността на ефекта от изсветляването на зъбите е твърде индивидуална. Може да продължи от една до три години, но ефектът е много по-кратък при тютюнопушене, при консумация на напитки и храни, които оказват влияние върху цвета на зъбите.

 

Много от пациентите, чиито зъби са избелени, съобщават за чувствителност на техните зъби при прием на студени продукти и напитки. Тези усещания се наблюдават по време на самата процедура или след нея. Други съобщават за дискомфорт във венците си, за парещо гърло или бели петна по лигавицата. Тези симптоми често са временни и би следвало да изчезнат до няколко дни след като приключи курсът по избелването. Ако някои от тези симптоми продължи и след това, желателно е да се консултирате с вашия зъболекар.

 

Важно е, за по-продължителен ефект и за да можете да се радвате по-дълго на вашата красива усмивка, да полагате грижи за нея. Трябва да намалите или да избягвате храните и напитките, които могат да оцветят вашите зъби, да намалите или спрете тютюнопушенето.

 

Следните няколко съвета ще ви помогнат за по-дълготрайни бели зъби:

 

  • Измивайте своите зъби сутрин и вечер, след хранене с паста за зъби, съдържаща флуор или флуорни съставки;
  • Намалете сладките храни и напитки;
  • Посещавайте често вашия зъболекар.

 

Пастите за зъби с избелващ ефект могат да помогнат в грижата за вашите вече избелени зъби, но не можете да разчитате само на тях. Те оказват ефект върху факторите, които оцветяват вашите зъби, като целят да ги намалят. Освен това те могат да подпомогнат за подобряване на цялостния вид на вашите зъби.