Слюнчените жлези биват големи и малки. Те са специфична група секреторни органи, които имат различни функции: секреторна, екскреторна, инкреторна, с които оказват влияние върху състоянието на организма и по-конкретно върху храносмилателната система и устната кухина.

 

Големите слюнчени жлези при човека са три чифта: паротидни, подчелюстни и подезични. Малките слюнчени жлези са разположени под устната лигавица - лабиални, букални, палатинални, лингвални, ретромоларни, тонзиларни,  фарингеални. На долната устна има 1,5 пъти повече жлези, отколкото на горната.


 

Сиалоаденитите са най-често наблюдаваните заболявания на слюнчените жлези. Причината за въпалителни процеси в слюнчените жлези може да бъде: бактериална, вирусна или специфична инфекция, която прониква в жлезата през каналите, през лимфата, хематогенно или по съседство. Сиалоаденитите могат да бъдат серозни и гнойни.

 

Възпалителните заболявания на слюнчените жлези се подразделят на:

 

1.    Остри сиалоаденити: епидемични и неепидемични;

2.    Хронични сиалоаденити;

3.    Сиалодохити: калкулозни и некалкулозни;

4.    Специфични възпалителни заболявания на слюнчените жлези;

5.    Засягане на слюнчените жлези при генерализирани инфекции-цитомегаловирус, СПИН.

 

Епидемичен (вирусен) паротит

Представлява остро инфекциозно, вирусно, негнойно възпалително заболяване на слюнчените жлези. Друг синоним на заболяването е заушка, войнишка болест.

 

Най-честата локализация на възпалението е паротидната жлеза и засяга децата във възрастта 6-8 г. Причинител е парамиксовирус. Входната врата за инфекцията е лигавицата на горните дихателни пътища, а също и сливиците. Инкубационният период е 2-3 седмици. Вирусът се разпространява в целия организъм и намира благоприятни условия за размножаване в жлезистите органи, а също и в нервната система. Опасност от заразяване има в първите 1-2 дни до появата на клинична симптоматика и първите 5 дни от началото на заболяването.

 

Характерните симптоми са: повишена температура, обща отпадналост, главоболие, чувство за напрежение и болки в околоушната жлеза, сухота в устата, болки при дъвчене пред и зад висулката на ухото. Описаните симптоми отзвучават за 5-12 дни, като при около 11% от случаите се засягат и подчелюстните слюнчени жлези.

 

Лечението включва прием на аналгетици, антипиретици, обилно пълноценно хранене, адекватна хидратация.

 

Остър сиалоаденит

Развива се най-често в околоушната жлеза. Наблюдава се серозна и гнойна форма и се развива във възрастта около 60 години предимно при мъже. Причина за възпалителния процес могат да бъдат аеробни и анаеробни бактерии, вируси, гъбична инфекция, микобактерии. Острият серозен сиалоаденит проявява с подутина, зачервяване на кожата в областта на жлезата, в която се развива. Прогресиращото развитие на възпалителният процес може да доведе до развитие на гноен процес или да настъпи некроза на жлезата. Острият гноен сиалоаденит се характеризира с увеличение на размерите на засегнатата жлеза, зачервяване на кожата над нея и болка. Както острите, така и хроничните възпаления на слюнчените жлези се съпровождат с промяна в секреторната им функция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Хроничен сиалоаденит

Най-честата локализация е в околоушните слюнчени жлези, а по-рядко подчелюстните и малките. Хроничните сиалоаденити се наблюдават двустранно.

 

Субективните оплаквания на болните са от увеличени размери на жлезата, чувство на тежест в нея, солен вкус в устата, който периодично се засилва. В дестка възраст хроничният сиалоаденит протича обикновено до пубертета.

 

Сиалодохити

Представляват възпалителни процеси на изходните канали на околоушната и подчелюстната слюнчени жлези. В около 30% от случаите съпътстват хроничните сиалоаденити. Като причини за тяхното развитие се смятат вродената ектазия на изходните канали, притискането на канала по хода му от обемни процеси (тумор, увеличен лимфен възел), стеснение на протока или неговия отвор-може да се получи при травма или различни стоматити.

 

Сиалодохитите в 70% от случаите се срещат при възрастни хора. В началните стадии на заболяването оплакванията са от периодично настъпващи болки или напрежение по хода на канала, особено при консумиране на пикантни храни. Характерно е спонтанното периодично изтичане на голямо количество слюнка от канала. В такива случаи болните съобщават за солен вкус в устата. Застоят на слюнка е причина за образуване на сгъстаци, които затрудняват оттичането и може да предизвика поява на слюнчени колики.