Последиците от вредните навици върху развитието на зъбно-челюстната система, особено когато се образуват още в най-ранна детска възраст и не се коригират, са тежки и трайни. Вредните навици водят до нарушаване на функцията на орофациалната система, а от там и на правилното развитие на подрастващия организъм като цяло.

 

Най-често срещаните вредни навици у децата са смукането на пръст, на устна, стоенето с отворена уста, неправилното гълтане.


 

От вредните навици най-рано е наблюдавано смукането на палеца-още в петнадесето столетие, представено от редица художници от съвремието си.

 

Много от учените са на мнение, че вредният навик се създава, когато детето не е дохранено или при недостатъчно общуване и внимание от страна на родителите. Тогава то преодолява глада или липсата на внимание със смукането на различни предмети.

NEWS_MORE_BOX

Смукане на пръст

Вредният навик смукане на пръст при всички възрастови групи деца е свързан най-често с протрузия (изнасяне напред) на горните централни резци и прогнатия (горната челюст е по-напред разположена от долната) и по-рядко с отворена захапка.

 

Преди всичко е необходимо да се потърси причината за вредния навик:

 

  •  Липса на достатъчно сучене и контакт с майката;
  •  Липса на достатъчно внимание или намаляване на вниманието от страна на родители и отглеждащите децата, като например пренасяне на вниманието върху новороденото бебе;
  • Психическо натоварване-неприятности в семейството като раздели, болести, прекомерни ангажименти.

При отстраняването на вредния навик е необходимо да се приложат подходи и средства, които не затормозяват допълнително детето. Самото отстраняване на навика, който е станал необходимост, ще доведе до затормозяване на детето в различна степен. Необходимо е да се прояви разбиране към и без това затормозеното дете.

 

Желателно е детето да не се плаши и упреква, да не се използва травматизиращи го средства като мазане на пръста с горчиви или лютиви субстанции. Подходящият подход зависи и от възрастта на детето.

 

Ако в кърмаческа възраст детето случайно или системно слага пръст в устата си, то вниманието трябва да се насочи не към пръста, а към детето. Детето не може да разбере проблемите, свързани със смукането на пръста, затова е необходимо да се увеличи контакта с него и да му се отвлича вниманието от вредния навик. В краен случай е по-добре да смуче биберон залагалка тип NUK, отколкото пръст.

 

Най-добре отстраняването на навика да става след 2,5-3 годишна възраст, когато може да се влезе в контакт с детето, като то настойчиво трябва да бъде убедено, че не иска да смучи пръста си.

 

Много подходящо средство за борба с вредния навик са ръкавичките без пръст от груб вълнен плат. Те се зашиват към двата ръкава на пижамата на детето. Когато тръгне да засмуква пръста си, то захапва вълнения плат, който намокрен от слюнката, става груб и неприятен за смукане.

 

Друг вариант за справяне със смукането на пръст е да се лакира нокътя на съответния пръст в червено. Този метод действа като сигнал „стоп“ за детето.

Стоене и спане с отворена уста

Не винаги дишането през устата е вреден навик. Ако забележете този проблем, посетете стоматолога си, за да прецени дали е вреден навик или необходимост. Понякога поради дихателни затруднения и увеличени сливици, децата не могат да дишат нормално през носа. Понякога някои зъбно-челюстни деформации могат също да доведат до вредния навик дишане през устата.

 

Важно е ако стоматологът ви прецени, че проблема не е просто вреден навик, да направите консултация със специалист уши, нос, гърло или алерголог.

 

Желателно е да се вземат мерки при откриване на дишане през устата като вреден навик. Стоенето с отворена уста води до сухота в устата и от там по-голяма предразположеност за развитие на кариес.

 

Редовните профилактични прегледи при денталния лекар целят ранното откриване и отстраняване на вредните навици с цел профилактика на зъбно-челюстни деформации.