Първа част на материала

 

4. Добрата устна хигиена редуцира риска от инфекции и възпаления в целия организъм
Влошеното здравословно състояние на устна кухина се свързва с развитие на инфекции в други органи и система на организма. В клинично проучване лошата орална хигиена и пародонтоза се асоциират с развитието на пневмония при хората от третата възраст. Бактериите в устата се предвижват към белите дробове и причиняват инфекция или влошаване на вече налично болестно състояние.
Други изследвания намират връзка между заболяванията на венците и ревматоидния артрит, автоимунно заболяване, при което се наблюдава възпаление на ставите. Според експертите механизмът на разрастване на съединителната тъкан при заболяванията на венците и ревматоидния артрит са подобни.
Балансираното хранене, редовните прегледи при стоматолог и добрата устна хигиена помагат за редуцирането на риска от разрушаване на зъбите и заболявания на венците.
Миенето на зъбите два пъти и почистването на междузъбното пространство с конец веднъж дневно е задължително.
Използването на антибактериална вода за уста или паста за зъби могат да редуцират бактериите, причиняващи гингивит.
 5. Условие за поддържане на стабилна кръвна захар при болни от диабет

Хората с неконтролиран диабет често страдат от заболявания на венците. Диабетът предразполага към чести инфекции, включително и на венците, които могат да доведат до развитие на сериозно болестно състояние.
Учените откриват, че хората с диабет много по-често страдат от проблеми с венците, отколкото останалите. Това впоследствие затруднява контрола на кръвната захар.
Добрата орална хигиена редуцира риска от гингивит и спомага контролирането на кръвна захар при хората с диабет.
 


6. От значение при бременност
Жените през бременността са склонни към гингивит. Клинични проучвания намират връзка между заболяванията на венците и преждевременното раждане,  раждане на бебета с ниско тегло. Специалистите препоръчват стриктно поддържане на добра орална хигиена през бременността. Повече от препоръчително е бъдещите майки да посетят своя стоматолог с установяването на щастливото събитие, като част от пренаталните грижи.