Не случайно при наличие на лош дъх, се мисли за проблем със здравето, който не е задължително да е свързан с хигиена на устата. Според специалистите общото здравословно състояние на организма и здравето на устната кухина са свързани. Добрата устна хигиена и здраве на устата се отразяват на здравословното състояние на целия организъм, като редуцират риска от сериозни заболявания. Отразяват се и на паметта.

Добрите навици, които поддържат хигиената и здравето на тъканите в устната кухина и зъбите е желателно да се предадат като модел на детето от най-ранна възраст. Почистването на устата включва не само миенето на зъбите с четка, но и грижа за венците, използване на конец за пространството между зъбите. Редовните прегледи при стоматолог са част от грижите за здравето. Желателно е да се провеждат по два прегледа в годината, дори при липса на оплаквания. Профилактичните прегледи и евентуалното извършване на малки стоматологични манипулации навреме, открити при тях, е за предпочитане пред наложителното и травматично лечение при изявен проблем.6 примера за връзката между добрата устна хигиена и доброто общо здравословно състояние:

Условие за добро самочувствие
Заболяванията на зъбите и венците често се свързват не само с влошено здраве на устната кухина и наличие на лош дъх. Доброто състояние на устната кухина означава красота, излъчване, признак е на самоуважение и дава сигурност при общуване. Заболяванията на венците и зъбите се отразяват на качеството на живот – нарушават храненето и влияят на съня. Като резултат се появява хронична умора, раздразнителност...
Когато се поддържа изрядна хигиена на устната кухина се предотвратява възникването на инфекции или те се преодоляват по-бързо.


Здрави зъби и венци – здраво сърце
Хроничните възпалителни заболявания на венците се свързват с кардио-васкуларни проблеми, сърдечни заболявания, запушване на кръвоносните съдове и сърдечен удар. Експертите не са особено красноречиви по отношение на причинно-следствената връзка между тях, но данните от множество клинични проучвания показват тази зависимост. В заключителната част на всички проучвания се изтъква, че добрата устна хигиена е условие за доброто здравословно състояние на организма.


Сътрудник на паметта
Според доклад, публикуван в the Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry при възрастните с гингивит се наблюдава влошаване на паметта и други когнитивни умения. Данните са получени след подлагане на доброволци на специални тестове. При участниците със заболявания като гингивит се отчита задържане на вербален отговор и проблем при извършването на елементарни аритметични действия като изваждане, две умения, които са необходими в ежедневието.


Втора част на материала