Травмите на зъбите възникват още в най-ранните етапи от развитието на детето. Те могат да засегнат както временното, така и постоянното съзъбие.

 

Устопазителите или т.нар. „шини“ (mouthguards) са средства за предпазване на зъбите и меките тъкани в устата от удари и травми. Шините се използват още като предпазно средство в някои спортове, в лечението на бруксизма, на темпоро-мандибуларната става, дори за домашно избелване на зъбите. Не на последно място варианти на шините могат да бъдат част от превенцията и лечението на сънната апнея.


 

Шините са широко разпространени в спортове като бокс, американски футбол, ръгби, баскетбол, фигурно пързаляне, хокей на лед, сноубординг, ски и много други. Детските дентални лекари все повече препоръчват изработването на предпазни шини за всякакъв тип спорт на открито. Най-честите травми на зъбите, в пролетно-летния сезон, са резултат от падания с колело, тротинетка, скейтборд.

 

Бруксизмът е състояние, при което пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби през деня или през нощта, по време на сън. Леките форми на бруксизъм не изискват лечение. По-тежките форми водят до заболявания на долночелюстната става, главоболие, травма на зъбите, понижена захапка. Шините при бруксизъм са един от методите за лечение и профилактика. 

 

Къде можете да си направите такава шина?

 

Денталният лекар, заедно със зъботехник са тези, които могат да изработят индивидуална шина. Тя ще приляга плътно и ще предпазва оптимално зъбите и венците. Индивидуално направената шина може да предпази дори темпоро-мадибуларната става от увреда.

 

Колко струва една такава шина?

 

Цената може да варира в различните дентални кабинети. Попитайте денталния си лекар колко ще ви струва преди да започнете етапите на изработката. Когато обсъдите цената за положения труд и рискът от загубата на зъбите ви, тогава цената ще ви се стори малка за тази полезна инвестиция. 

 

Колко време издържа шината?

 

В зависимост от възрастта, шината може да се нуждае от чести корекции. При подрастващите, постоянните зъби се появяват постепенно и застават на своето място. Така че е възможно шината да започне да става твърде тясна и тогава трябва да бъде поправена, за да пасне точно в устата.

 

Възрастните не се нуждаят от чести корекции, но шините са като всяка друга част от спортните екипировки-нуждаят се от честа проверка и замяна. Препоръчително е, редовно да носите вашите шини за проверка от вашия стоматолог.

 

Шините се изработват по предварително взет от устата отпечатък в денталния кабинет. Отпечатъкът се изпраща на зъботехника, който изработва шината. 

 

Съществуват и по-скъпи шини, които преди да се поставят в устата се поставят в гореща вода и стават пластични. Само така омокрени и пластични, могат да се поставят върху зъбите. Те обаче не са за предпочитане, защото не прилягат хубаво върху зъбите. Освен това не са удобни за носене. Те могат да паднат и дори да се счупят. 

 

За стимулиране на децата да носят подобни шини по време на тренировки, се изработват цветни шини. Те могат да бъдат раирани, оцветени в разцветката на любимия отбор или просто в любимия цвят. Това помага в мотивацията на децата в превенция на техните зъби.

 

Какво да направитеq ако детето си счупи зъб?

 

Ако намерите зъба или част от него и той е чист, върнете го обратно на мястото му. Ако не можете да го сложите на мястото му, потопете го в чаша с прясно мляко или го дръжте в устата си. Отидете веднага на зъболекар!

  • Не се паникьосвайте.;
  • Отидете на зъболекар, колкото е възможно по-скоро.;
  • Не почиствайте зъба, не го оставяйте да изсъхне.;

Колкото по-скоро зъбът бъде поставен на мястото си, толкова по-големи са шансове да се запази.