Зъболекарите съобщават за увеличаване броя на пациентите, които стискат и скърцат със зъби. Една от причините, които се изтъкват е продължителността на пандемията Covid-19, това съобщава ново проучване.

 

Повече от 60% от зъболекарите са увеличили броя на пациентите с травмирани зъби.


 

Увеличението на пациентите със състояния, които често са свързани със стрес, е докладвано чрез изследване през февруари. Проучването е проведено от Института за здравна политика на Американската зъболекарска асоциация (American Dental Association, ADA). ADA установява, че повече от 70% от включените дентални лекари, са съобщили за увеличение на пациентите, които стискат и скърцат със зъби.

 

Скърцането със зъби оказва натиск върху челюстите и зъбите. Скърцането може да се появи през деня или по време на сън. Зъбите и зъбните редици на двете челюсти са силно притиснати и при плъзгателно движение се чува характерното „скърцане със зъби“, докато при стискането със зъби имаме статично положение, без движение на долната челюст. Тези движения на стискане и скърцане, са известни още като бруксомания и бруксизъм.

 

Стискането и скърцането със зъби могат да доведат до повишена болка или чувствителност на зъбите, челюстта, врата, както и да са причина за главоболие.

 

От проучването е установено още, че при по-голяма част от пациентите се наблюдават напукани или отчупени зъби. Пациентите се оплакват от чувствителност на зъбите при вдишване на студен въздух, пиене на студена или гореща напитка, на сладко, на кисело.

 

Когато пораженията са предимно в твърдите зъбни тъкани, при интраорален преглед от дентален лекар, се наблюдават процеси на зъбна абразия и последваща атриция. Това са процеси на изтриване на зъбния емайл, а при задълбочаване на процесите до изтриване и на част от дентина. Главно на тези деструктивни процеси се дължи чувствителността на зъбите.

 

При бруксомания, поради процес само на стискане, без триене на зъбите, се установява вертикална загуба на твърди зъбни тъкани. Докато при бруксизма се наблюдава изтриване на носещите туберкули, горе-лингвални, долу-вестибуларни, на режещия ръб на резците и върха на кучешките зъби, диастема и треми.

 

Според ADA, която публикува констатациите през март, "по-важно от всякога" за хората е да посещават зъболекаря си редовно. От началото на пандемията от СОVID-19 до момента, се наблюдават все повече дентални проблеми, свързани с повишени нива на стрес.

 

"По-важно от всякога е хората да поддържат своето здравословно състояние, включително да виждат зъболекаря редовно, за да се справят с всички проблеми, които биха могли да имат дългосрочно въздействие."

 

Докато спите, може да не забележите, че скърцате със зъби, но вашият партньор може да забележи това. Стискането и скърцането със зъби често оставя различни модели на износване по зъбите, които могат да се видят само по време на дентален преглед.

 

Тъй като пандемията продължава вече втора година, проучване, предприето от "Бюрото за преброяване на САЩ" през декември установи, че повече от 42% от анкетираните съобщават за симптоми на тревожност или депресия.

 

За щастие, ADA установи, че "няма съществена промяна в разпространението на лош дъх и сухота в устата" поради непрекъснатото носене на маска.
 

Източници:
https://www.independent.co.uk/life-style/teeth-grinding-clenching-stress-pandemic-b1821791.html?fbclid=IwAR2tblwoYa9dSWXoZAR-dRqlbaoyilQpiQkqKxEFkOBKvaILjffNBjeC4mY