Казват, че очите са прозорец към душата. Ако това е така, то устата навярно е прозорец към тялото – системните заболявания имат своето отражение и в устната кухина.

 

Нещо повече, понякога първите им симптоми се появяват именно в нея. Например диабет, СПИН и синдрома на Сьогрен (автоимунно заболяване, при което имунната система напада слюнчените и слъзните жлези) често биват идентифицирани благодарение на устните лезии или другите промени, които предизвикват в устната кухина.


 

Устата подслонява голям брой бактерии, които могат да предизвикват кариеси и заболявания на венците – периодонтална болест. Установена е връзка между пародонтозата и системни заболявания като някои сърдечносъдови болести, инфаркт и бактериална пневмония. Установено е, също така, че бременни с пародонтоза по-често раждат деца с поднормено тегло. Макар че е невъзможно да се каже със сигурност, много изследователи подозират, че има връзка между бактериите, предизвикващи пародонтоза и тези системни заболявания. Не е лесно, обаче, да се каже каква точно е връзката между тях. Дали отслабването на имунитета при ХИВ улеснява развитието на пародонтоза или вече наличната пародонтоза улеснява заразяването с ХИВ.... Аналогични разсъждения важат и за останалите системни заболявания – диабет, сърдечносъдови болести и др. Възможно е, също така, да се окаже, че между състоянията, макар и да са налични едновременно, да няма никаква връзка.

 

Предвид реалната възможност между пародонтита и тези заболявания да съществува някаква връзка, профилактиката на пародонтозата и поддържането на добра орална хигиена са особено препоръчителни. Оралната хигиена е задължителна част от здравната култура изобщо. Това, което трябва да се изтъкне е, че както диабетът и сърдечносъдовите заболявания, от една страна, така и пародонтитът и кариесите, от друга, се повлияват изключително от хранителните навици. В този смисъл, ограничаването на сладките изкушения придобива особено голямо значение за поддържането на добро общо здраве.

NEWS_MORE_BOX

 

Освен да посещаваме редовно зъболекаря си за профилактични прегледи е необходимо и сами да следим, при това редовно, за кървене на венците при миене на зъбите; зачервяване и подуване на венците; отдръпването им от зъбите, постоянен лош дъх, въпреки редовното миене на зъбите – симптом на инфекция в устата или пулпит; разцентроване на горната от долната челюст и др.

 

Снетата от зъболекаря анамнеза трябва да включва и данни за системни заболявания и състояния, а не само тези, ограничени до устната кухина. Освен лекаря и фармацевта, трябва да уведомяваме и зъболекаря си за всички лекарства, които приемаме – както тези с рецепта, така и тези без.